Zes theatrale lezingen van 'vergeten' Nederlandse toneelteksten voorgedragen door gerenommeerde acteurs

Zondag 26 februari en 12 maart in café De Smoeshaan van Theater Bellevue. Tussendoor is er soep en brood. Bier en jenever wordt eerlijk geturfd op je bierviltje.
Theatercollectief Nineties presenteert samen met Theater Bellevue Een zondagmiddag in Bellevue met een tekst die je waarschijnlijk niet kent. Zes 'vergeten' toneelteksten uit de Nederlandse theatergeschiedenis worden theatraal voorgelezen door gerenommeerde acteurs. Met de reeks lezingen vragen Nineties en Bellevue meer aandacht en waardering voor de rijke theatergeschiedenis van Nederlandse bodem. De teksten, gecureerd door een zeskoppige redactie onder leiding van regisseur Anne Maike Mertens van Nineties en programmamaker Tom Helmer van Theater Bellevue, zijn volgens de twee 'cultureel erfgoed van Nederland die opnieuw een plek in de wereld moeten krijgen.' Op zondag 12 februari, 26 februari en 12 maart worden telkens twee toneelteksten die aansluiten op actuele thematiek voorgedragen in café De Smoeshaan van Theater Bellevue. Onder meer door acteurs Carmen van Mulier, Emmanuel Ohene Boafo en Benjamin Moen.

Anne Maike Mertens, regisseur Nineties: "Theater is tijdelijk en vervliegt. Ook in het Nederlandse theaterlandschap verdwijnen veel toneelteksten in een la om daar nooit meer uit te verschijnen. Maar wat als er ook iets van behouden blijft? Dan leren we meer over de bodem waar we op staan en waar we vandaan komen. Want waar iets geschreven is, heeft iets geleefd."

Op 26 februari wordt de theatrale tekst Wat is er aan de hand met Daniela Duñoz? uit 2000 van toneelschrijfster Suzanne van Lohuizen voorgedragen. Een tekst over een transseksuele moeder die die door middel van gevangenschap gescheiden wordt van haar vijf kinderen. Gevolgd door De Kreukel Dialogen uit 2010 van actrice Martin van Veldhuizen, een humoristisch dialoog tussen vier vrouwen met een beperking die openhartig vertellen over vervelende ervaringen die ze zijn overkomen. Toneelregisseur Gerardjan Rijnders’ groteske komedie uit 1988 genaamd De hoeksteen wordt op 12 maart gelezen. Deze tekst gaat over de onderste lagen van de samenleving die zijn weggedrukt. Waarna Lumumba-Bah! van Sam Bogaerts en Nadine Lavern over de moord in 1961 op Patrice Lumumba, de premier van Congo, Een zondagmiddag in Bellevue met een tekst die je waarschijnlijk niet kent afsluit. De Belgische theatermaker Sam Bogaerts en de Afro-Amerikaanse Nadine Lavern geloofden dat de Belgische regering schuldig was aan de moord.

Na de theatrale lezingen is er ruimte voor het publiek om in café De Smoeshaan na te praten over de teksten en de besproken actuele onderwerpen zoals racisme, ongelijkheid, seksuele geaardheid, discriminatie en armoede.

Voortzetting van 'herlees traditie'

Een zondagmiddag in Bellevue met een tekst die je waarschijnlijk niet kent is een vervolg op het festival weekend Stoffige Stukken dat Nineties organiseerde in het voorjaar van 2022. In dit weekend bracht Nineties een ode aan de lang vergeten stukken van Toneelgroep Centrum, het voormalige huisgezelschap van Theater Bellevue. Hiermee openden de makers van Nineties een waardevol gesprek over tekst en tijdgeest, maar ook over Nederlandse traditie van het herspelen van toneelteksten. In navolging van dit geslaagde weekend, waarbij vijftien acteurs zes teksten herlazen die daarna werden bevraagd, zetten Nineties en Theater Bellevue nu een vernieuwde versie van deze 'herlees traditie' voort. In samenwerking met podiumkunst.net, een netwerk van partners die actief is in de podiumkunsten en samenwerken in de erfgoedsector, worden podcast opnames gemaakt van de zes theatrale lezingen. Op deze manier blijven de theaterteksten na de zondagmiddagen in Bellevue behouden en beschikbaar voor iedereen.

PRAKTISCHE INFORMATIE
Een zondagmiddag in Bellevue met een tekst die je waarschijnlijk niet kent

Zie www.bellevue.nl  voor de speellijst en speeltijden.

CREDITS

Regisseur/concept: Anne Maike Mertens (Nineties)
Programmamaker: Tom Helmer (Theater Bellevue)
Redactie: Anne Maike Mertens, Tom Helmer, Marjorie Boston, Liet Lenshoek, Melissa Knollenburg en Erwin Jans
Productie: Annelies Hendrikse
Creatief producent: Vevi van der Vliet

In totaal lezen 18 acteurs voor, waarvan o.a: Carmen van Mulier, Emmanuel Ohene Boafo, Benjamin Moen, Yannick Noomen en Frank Wijdenbosch. Er zullen ook speciale gasten aanwezig zijn, waarvan o.a.: Carly Everaert, Liet Lenshoek en Gerardjan Rijnders.

Een zondagmiddag in Bellevue met een tekst die je waarschijnlijk niet kent is een initiatief van Nineties in coproductie met Theater Bellevue en wordt mede mogelijk gemaakt door www.podiumkunst.net