Buy website traffic cheap

Uitreiking Johan Kaart Prijs 2024 aan zanger, entertainer, acteur Sven Ratzke

Door Hans van Oort    

Op maandag 1 juli vindt, onder grote belangstelling, de uitreiking plaats van de Johan Kaart Prijs 2024 in het DelaMar theater in Amsterdam. Deze feestelijke uitreiking wordt omlijst door optredens van artiesten die een belangrijke rol hebben gespeeld in het leven van Sven Ratzke. De Johan Kaart Prijs wordt sinds 1975 jaarlijks uitgereikt aan een theaterpersoonlijkheid of groep theatermakers, die met hun werk een belangrijke bijdrage leveren aan het Nederlands theateramusement. Wie was Johan Kaart (1897/1976), voor de jongere lezers, Kaart was een veelzijdig acteur die binnen alle genres van het toneel actief was. Hij vertolkte meesterlijk de rol van Alfred Doolittle in de musical My Fair Lady (1960/1961) en was acteur voor tv en in films. Eerdere winnaars van de Johan Kaart Prijs zijn onder andere: Simone Kleinsma, André van Duin en Brigitte Kaandorp.

Dit jaar heeft de jury gekozen voor Sven Ratzke zanger, entertainer en acteur. Ratzke, die naast Nederland ook in het buitenland veel lof oogst, krijgt deze prestigieuze theaterprijs dankzij zijn vakmanschap op het gebied van spel, zang en performance.

De jury met juryvoorzitter Charles Droste van de Johan Kaart Prijs bewondert de tomeloze energie van Ratzke en het feit dat hij in elke voorstelling alle kanten van zijn vakmanschap in de strijd gooit. “Sven Ratzke is een ongeëvenaarde theaterpersoonlijkheid, die een unieke plek vervult in het theaterlandschap”, aldus het juryrapport. “Een vakman in alle aspecten: spel, zang en performance. Als publiek wordt je meegezogen in zijn energie en performance en met zijn volkomen eigen stijl weet hij te raken en te verbinden”.

De ruimte van het Café DelaMar leent zich uitstekend voor een dergelijke prijsuitreiking sfeervol, gezellig en precies groot genoeg om een gezellige prijsuitreiking te presenteren. Onder alle aanwezigen waren veel bekende Nederlanders aanwezig o.a. André van Duin, Pleuni Touw, Vera Mann en theaterproducent Hans Cornelissen.

Omstreeks 16.00 uur betreedt Cornald Maas de verhoging en presenteerde uitstekend deze middag. Na een hartelijk welkom belicht Maas in vogelvlucht de carrière van de prijswinnaar van vanmiddag Sven Ratzke. Ratzke vergaarde onder andere bekendheid met zijn show Starman, waar hij het werk van David Bowie op geheel eigen wijze vertolkte. Recentelijk stond Ratzke in de theaters met een eerbetoon aan de onvergetelijke krachtige Marlene Dietrich, voor de pauze het verhaal en na de pauze een aantal bekende nummers in concert.

De Duits-Nederlandse theaterpersoonlijkheid speelt met theater- en genderconventies presenteert zichzelf vol glamour, maar ook telkens met een vileine knipoog en ruime dosis zelfspot. Behalve in Nederland gooit Ratzke ook hoge ogen in Duitsland, New York, Londen en zelfs in Australië is hij een gevestigde naam.

Verder zijn er ook speeches en optredens deze middag. Elife Tromp speecht erg goed en aardig en besluit met een door haar prachtig gezongen lied, uitstekend gedaan ook al vond zij het nog zo eng vertelde ze mij later. Conny Palmen vertelt heel veel over de artiest Sven Ratzke maar ook bijzonder veel over hun vriendschap en geeft een kijkje in het min of meer privéleven van deze geweldige entertainer en doet dit op een erg komische manier. Een prachtige muzikale bijdrage van Luuk Ranzijn, nieuwkomer, die zichzelf begeleidt aan de piano. Een talent om te onthouden. Sabine Beens zingt het lied ‘Ik heb een man gekend’ dat in 2014 de Annie M.G. Schmidt heeft gewonnen met een humorvolle tekst. Wanneer er een einde komt aan het speeches/optredens gedeelte gaat men over tot het officiële gedeelte waarvoor iedereen komt. De Johan Kaart Prijs verschijnt in de een prachtig gekleurd kastje in een spotlight en daarna ontvangt SVEN RATZKE de ‘JOHAN KAART PRIJS 2024’ uit handen van Steef de Jong (winnaar van de Johan Kaart Prijs 2023). Steef de Jong is onder andere bekend van zijn productie Operette Land een prachtige productie waar alle decors en rekwisieten bestaan uit kartonnen dozen. Een prachtig boeket bloemen onderstreept deze feestelijke prijsuitreiking!

De bijzonder fraaie, goedverzorgde en feestelijke middag wordt beëindigd met een slotwoord door Andreas Fleischmann, directeur van het DelaMar theater, terwijl de serveersters rondlopen met bladen waarop glazen champagne prijken! Een fotomoment en gezellig samenzijn besluiten deze bijzondere feestelijke middag.

Meer over Sven Ratzke