Door Andy Doornhein / Scènefoto's Tino van Dam

Jarenlang speel je de bekendste supermarktmanager van Nederland. Dan besef je ineens dat het creatieve roer om moet gaan. Die keuze heeft Harry Piekema gemaakt en zijn eerste solo theatervoorstelling “Man wil trap op met lampje” is op 6 november in de Kleine Komedie in Amsterdam in première gegaan.

Laat ik maar meteen beginnen met mijn oprechte angst dat er aan Piekema een enorm "Zwiebertje effect" zou blijven hangen. Als je jarenlang de sympathieke Albert Heijn bedrijfsleider bent geweest, lijkt het mij nagenoeg onmogelijk om dat imago van je af te schudden. Maar zodra Piekema zich laat zien, al een paar minuten voor aanvang van de voorstelling, ben je meteen de bedrijfsleider vergeten en doordat Piekema in de voorstelling nog een paar keer refereert aan het Albert Heijn verleden wordt deze “historische” rol al snel een oude herinnering.

Voorstellen
Volgens de tekst in de flyer is “Man wil trap op met lampje” het verhaal van een man die zich bekend weet maar zich niet gekend voelt. Over lachwekkende vervreemding die roem geeft. Over het universele verlangen om verstaan te worden en de noodzaak het bestaan iets lichter te maken. Een omschrijving met mooie woorden die eigenlijk zegt: Hoe goed kennen wij Harry Piekema en hoe goed kent hij zijn publiek?

Intiem
Piekema houdt van het contact met het publiek en dat doet hij op zo’n manier dat je al snel het gevoel hebt dat je alleen met hem in een kamer zit en je samen een goed gesprek aan het voeren bent. Door zijn manier van praten en vooral zingen, want de zangstem van Piekema was zeker één van de grote verrassingen van deze avond, creëert hij een zeer intieme sfeer in het theater.

HPiekema03
Piekema wordt muzikaal begeleid door Erik Rutjes. Die combinatie is een geschenk uit duizenden en samen maken ze prachtige liedjes, met de teksten van Piekema en Frans van Deursen, zoveel voller en intenser.

'Man wil trap op met lampje' is geen voorstelling waarbij je bulderend van het lachen en met pijn in je buik het theater zal verlaten. De humor wordt gedoseerd gebracht, als een waterkraan die het bad net niet vol laat lopen. De voorstelling wordt voor mij hierdoor nog intiemer en vloei ik zachtjes en geleidelijk over naar de wat serieuzere onderdelen van deze voorstelling.

Verrassend
Vanavond heb ik een nieuwe Harry Piekema leren kennen, een verrassende man, met zoveel bijzondere talenten dat ik blij ben dat hij deze belangrijke keuze in zijn carrière gemaakt heeft. En aan de reacties van het publiek tijdens het verlaten van de zaal, was ik zeker niet de enige met deze mening.

Harry Piekema speelt nog tot en met 23 december nagenoeg iedere avond ergens in Nederland. Dus vast en zeker uit bij jou in de buurt.
Klik hier voor de speellijst