Pepijn Schoneveld


Het podium van de kleine zaal in theater Bellevue in Amsterdam is verborgen in een dichte laag met mist, de muziek zwelt aan en dan staat hij er: Pepijn Schoneveld. En vanaf dat moment raak ik in een achtbaan van gevoelens en emoties. Mijn hersenpan gaat op de automatische piloot en mijn laatste gedachte is dat ik straks  wel weer na ga denken, maar nu ga ik genieten.

Schoneveld is nu 31 jaar en als hij het publiek vraagt: "waar kennen jullie mij van?", dan krijgt hij als antwoord: “van enkele reclame filmpjes”. Zijn reactie hierop is grappig maar meteen ook zo zuur, “Ja dat klopt, ik heb in reclamefilmpjes gespeeld, en man daar heb ik zoveel geld mee verdiend en met dat geld maak ik die lege stoelen in de zaal weer goed.” 

Maar waar kennen we Pepijn Schoneveld nog meer van dan? Hij heeft diverse rollen gespeeld in onder andere Toren C, Gooische Vrouwen, Feuten en SpangaS. En dat laatste programma is de start van zijn nieuwe cabaret voorstelling “Morgen klaart het op”.

In “Morgen klaart het op” geeft Schoneveld je een ongeremde inkijk in zijn persoonlijke leven, waarbij fantasie en realiteit zo met elkaar verweven zijn dat de ernstige scherpe randen in eerste instantie niet tot je door dringen. Het gaat over gedachten die vanuit je instinct naar boven komen en waar je totaal geen grip op hebt. Hierdoor ontstaan situaties die eigenlijk zeer schrijnend zijn maar Schoneveld brengt die op een wijze naar voren waardoor je er alleen de lol maar van in kan zien. Sommige verhalen die hij vertelt laten de tranen over je wangen stromen om daarna verder te gaan met iets wat bij mij slechts een matige glimlach kan opwekken Dat is de kracht van Schoneveld, door die vileine rustmomenten besef ik me de werkelijke intensiteit achter zijn humor en zijn vertellingen.

“Morgen klaart het op” is de enorme spiegel die Schoneveld zichzelf voor kan en wil houden. Op het toneel kan hij volledig zichzelf zijn, dat gelukkige gevoel deelt hij op weergaloze wijze met het publiek. Zoals iedere cabaretier betrekt hij het publiek bij zijn voorstelling. Maar je kunt gerust op rij één gaan zitten want alles wat hij vraagt en doet is leuk ook nog eens gewoon de waarheid.  Pepijn Schoneveld neemt geen blad voor de mond. Hij bespreekt alles en neemt daarbij bewust risico’s. Ik ben daar heel blij mee, dat maakt de voorstelling intenser en eerlijker.

Zoals hij zelf heeft gezegd in het interview met Caroline van Keeken in het Parool “Na het overlijden van mijn vader besloot ik mijn eerste cabaretvoorstelling Meneer Jongetje zo snel mogelijk in première te laten gaan. Daar was het nog te vroeg voor, vind ik achteraf”. Ik vind dat de rust en de tijd die hij er nu voor genomen heeft een juiste beslissing is geweest. “Morgen klaart het op” is een volwassen cabaretvoorstelling die het verdient om voor volle zalen gespeeld te worden.


Klik hier voor de speellijst en bestellen van kaartjes.