Op 15 maart mag Nederland weer naar de stembus. Alle reden voor Freek de Jonge om weer een nieuwe verkiezingsconference uit te brengen. Dit deed hij al eens eerder in 2002, 2006, 2010 en 2014 en dit waren successen te noemen. In een uitverkochte Koninklijke Schouwburg weet De Jonge in een anderhalf durende, sterke show, de politiek weer op een scherpe, kritische wijze te belichten.

De Stemmin5 zit van begin tot eind vol grappen. Verkiezingsadvertenties van o.a. PVDA , SGP en VVD worden door De Jonge met het publiek kritisch onder de loep genomen. En natuurlijk ook het veelbesproken A-4tje van de PVV.

De Jonge laat weten in een identiteitscrisis te zitten. “Mag ik er zijn?” “Wil ik er zijn?” Heeft satire als vorm zijn beste tijd gehad? Ook blikt hij in deze vijfde editie van Stemmin5 terug op zijn jeugd, waar hij op school een, zoals hij zelf zegt, een “vrije tekening” moest maken. Toen hij dit echter gedaan had, liet meester Winkler de tekening aan de klas zien met de woorden “Zo moet het dus niet”. Het kostte de cabaretier acht jaar van zijn leven. Het laat zien dat de kwetsbare groepen in de samenleving het vertrouwen in de bestuurders verliezen.

De Jonge geeft zeker geen stemadvies maar geeft het publiek een advies. Van de uitspraak van Rutte “Doe normaal of ga weg” wil Freek maken “doe iets bijzonders en ga stemmen.” Dan hoeven we op 16 maart niet wakker te worden met de vraag: Hoe kan dat nou?”, waarbij hij refereert aan het Oekraïnereferendum of de Brexit.
In de conference doet De Jonge ook een pleidooi voor het ondertekenen van de petitie “Laat Groningen niet zakken” Zijn conference sluit hij dan ook af met zijn strijdlied.

Maandagavond 13 maart zendt de VPRO de conference uit op NPO2 om 20.25u
Website: www.vpro.nl/verkiezingsconference