De jonge cabaretiers schieten uit de grond momenteel. Door alle opleidingen en cabaretfestivals zijn er steeds meer jonge grappenmakers die aan de bak proberen te komen. En om dan je kop boven het maaiveld uit te kunnen steken en een eigen tour te verwezenlijken is geen makkelijke opgave. Dus de verwachtingen zijn dan hoog als de Fransse Eijkel de première van hun avondvullende theatertour aankondigt. Op 30 november betreedt het duo het podium van Theater de Speeldoos met de aftrap van hun debuutvoorstelling; De Fransse Eijkel speelt.

In 2016 wonnen ze de publieksprijs tijdens het Amsterdams Kleinkunst Festival. En dat het publiek ze nog steeds weet te vinden, blijkt als enkele weken voor de première, de voorstelling wegens succes wordt om geboekt naar de grote zaal. En ook die zaal stroomt aardig vol. Dat er veel bekenden in de zaal zitten, wordt duidelijk als het zaallicht uitgaat. Onder luid gejoel en applaus betreedt het duo het podium. ‘Twee jonge, energieke, sympathieke twintigers in de bloei van hun leven.’ Sanne Franssen en Christian van Eijkelenburg kondigen zichzelf aan als de Fransse Eijkel en beloven hun bezoekers naar huis te sturen met een mooie moraal. En als je daar niet op zit te wachten, verwijzen ze je graag bij voorbaat naar het gat van de deur. Met een felicitatie op zak omdat we zijn blijven zitten, worden we meegenomen in hun fantasierijke wereld.

Beide talenten zijn afgestudeerd aan de Frank Sanders Akademie. Ook wonnen ze beiden de Jos Brink Genesius Penning, een aanmoedigingsprijs die ieder jaar wordt uitgereikt aan een opvallend talent. En nu staan ze dus samen, met al meerdere prijzen op zak, in de Nederlandse theaters. Een avondvullende voorstelling met absurdistische, vlotte en komische sketches. Onderwerpen die de revue passeren zijn bijvoorbeeld onenigheden tussen hartsvriendinnen Jaqueline en Veronique, het bijzondere leven van flamingo Lammert en het spannende avontuur van Tommy en Annika rondom Villa Kakelbont. De onderwerpen worden prettig afgewisseld in playback acts, dansroutines en komische dialogen, in hun minimale decor van grote Lego blokken dat in elke scene weer anders wordt gebruikt.

Het mooie moraal heb ik (nog) niet gevonden, maar dat komt waarschijnlijk omdat ik tijdens de voorstelling te druk was met genieten. Ze gaan met zoveel energie van sketch naar sketch dat de voorstelling voorbij is voordat je er erg in hebt. Een groot compliment voor deze jonge makers! Tijdens de buiging lijkt de ontlading groot. Het zit erop. Nee, nu begint het!

Ben je benieuwd naar dit kersverse duo? Ze zijn nog in het hele land te zien.
Kijk voor de speellijst op http://defransseeijkel.nl/