Door Andy Doornhein

Het is 1993 in de zomer periode is er in Amsterdam geen theater geopend. Zeker voor de buitenlandse toerist is dat een groot gemis. Andrew Moskos en Pep Rosenfeld, en iets later ook Saskia Maas, hebben hier verandering in gebracht. Ondanks dat iedereen hun compleet voor gek verklaarde zijn zij gestart met het improvisatiegezelschap Boom Chicago.

De eerste voorstellingen worden gegeven in de ChicagoSocial Club op het Leidseplein. Sinds 2013 is het gezelschap te vinden en het sfeervolle Rozentheater in Amsterdam. In de begin jaren zijn de voorstellingen erg gericht op de buitenlandse toeristen. Grappen over hoe de Amerikaanse toerist zich op de fiets door Amsterdam heen worstelt zijn de bakermat geworden van een succesvolle formule. Een formule met de jaren steeds volwassener is geworden.

Nu mag ik wel zeggen, dat ondanks de toerist nog steeds Boom Chicago weet te vinden, het een hippe vorm van theater maken en beleven is. De voorstellingen van Boom Chicago wisselen met het jaar en men probeert telkens weer vernieuwend het podium te betreden.

25 jaar succesvol theatermaken met improvisatie verdiend een feestje. Daarom staan de deuren van Koninklijk Theater Carré op zaterdag 14 julli niet open voor “Het Papuerparadijs” maar om 25 jaar Boom Chicago te vieren. Aan Andrew Moskos en Pep Rosenfeld dan ook de eer om de jubileum show te openen in het Koninklijk Theater Carré. Het podium staat al snel vol met comedians die in eerdere jaren hun medewerking hebben gegeven aan de verschillende improvisatieshows. Hiertussen staan ook een aantal bekende Nederlandse comedians zoals, Tijl Beckand, Ruben van der Meer, Michael Diederich en Arjen Lubach.

1738 d52fc2b1061218b843ae7485d8e0d03f

De avond zit, zoals we gewend zijn van Boom, vol improvisatie. Om beurten worden er een aantal comedians naar voren gehaald die met elkaar op aanwijzingen van het publiek verschillende sketches laten zien.

Arjen Lubach komt in 2017 in het nieuws door zijn interview met ‘Donald Trump’ in zijn programma ‘Zondag met Lubach’. In het item wordt Nederland op Trumpiaanse wijze geïntroduceerd bij de president en wordt een wereldwijde hit. Vanavond mogen wij in Carré kennismaken met deze Trump. Hij is bereid om enkele vragen van het publiek te beantwoorden. Greg Shapiro imiteert de machtigste man van de wereld echt geweldig. De stem klinkt exact hetzelfde en zijn lichaamstaal is identiek te noemen.

1738 bdca9658d49e98099b8d0f0834fe6a66

Vanavond wordt in Carre ook afgeweken van iets wat heilig is in dit theater, maar wat wel hoort bij een Boom Chicago voorstelling. Voor deze éne keer is het toegestaan om drank mee de zaal in te nemen.  Ondanks deze geste is de specifieke intieme sfeer van het Rozentheater toch van grote invloed op het beleven van deze vorm van theater maken. Koninklijk Theater Carré heeft er voor kunnen zorgen dat een groter publiek op één avond met verschillende vormen van improvisatie theater in contact is gekomen. Maar het echte beleven is voor mij toch in een klein intiem theater.

Na het uitbundige applaus kondigen Andrew Moskos en Pep Rosenfeld dat er aan het einde van de voorstelling nog een groepsfoto gemaakt zou worden. En dat iedereen dan ook een foto mag maken. Hierdoor zijn het improvisatie vermogens van fotograaf Jelle Draper en Persbegeleidster Priscilla Wattimena aardig op de proef gesteld. Bij Boom Chicago blijft men improviseren tot en met de laatste drup. 

Klik hier voor de aankomende voorstellingen van Boom Chicago