Op zondag 7 oktober vindt de première plaats van "Purpers Passie", het nieuwe programma van Theatergroep Purper. Stadsschouwburg Velsen valt de eer te beurt de vele toeschouwers te mogen verwelkomen. Dat doet de stadsschouwburg met verve: de rode loper ligt uit en een heuse portier heet alle toeschouwers van harte welkom. De foyer en de theaterzaal zijn het bewonderen meer dan waard en na afloop is er voldoende gelegenheid om met een drankje en een hapje te proosten op wederom een prachtige editie van de succesformule van Theatergroep Purper.

Theatergroep Purper bestaat al vanaf 1980. Door de jaren heen is de samenstelling van de groep steeds veranderd. Frans Mulder heeft de langste staat van dienst en ook Erik Brey is al jaren van de partij. Sinds 2016 maakt ook Diederick Ensink deel uit van de groep. En voor Anne van Veen is "Purpers Passie" haar eerste ervaring met deze groep. Mulder, Brey, Ensink en Van Veen zijn enerzijds vier individuen, maar elk met zijn of haar eigen talent vullen ze elkaar heel goed aan. Twee jong, twee oud, vocalist of instrumentalist; allevier blinken ze uit in hun eigen stijl, maar nergens lopen ze elkaar in de weg. 

Zoals de titel al zegt, vraagt Purper zich in deze show af wat 'passie' eigenlijk is. Erik Brey heeft in ieder geval uitgezocht dat het woord is afgeleid van het Griekse "Passio" en dat het "het lijden van Christus" betekent. In wezen heeft "passie" dus niet veel te maken met uit de hand gelopen hobby's of uitgekomen dromen. Het navolgen van je passie kan overigens alsnog uitmonden in een drama. Als je welverdiende vakantie naar Zuid-Frankrijk in het water valt bijvoorbeeld. Of als je denkt dat je je zang- en acteertalent eindelijk verder kunt ontwikkelen op een Kleinkunstacademie, maar dat de docenten aldaar een afschuwelijke sfeer weten te scheppen die verder 'tussen ons' blijft. En hoe belangrijk is het eigenlijk om zo nodig je 'passie' te volgen? Van een pakje crackers kun je ook heel gelukkig worden. Of van thuiskomen bij de man met wie je al veertig jaar samenwoont.

dg purper 200918 047 re

In 'Purpers Passie' baseert de cast haar show op vertrouwde ingrediënten: ontroering en humor wisselen elkaar af. Geen moment blijft ongeregisseerd. In muzikaal opzicht klinkt het repertoire puur, veelzijdig en verzorgd. Ik kan me van tevoren al erg verheugen op een optreden van theatericonen Erik Brey en Frans Mulder en de aankondiging van de deelname van Anne van Veen als nieuw lid van de groep wekken positieve verwachtingen. "Purpers Passie" is een heerlijke show en staat zeker garant voor een fijn avondje uit. Misschien is het veel van wat 'Purper' ook in het verleden al heeft gedaan, maar van mooie liedjes kunnen er nooit genoeg worden gemaakt. En als die liedjes dan ook nog met hart en ziel gezongen worden door Frans, Erik, Diederick of Anne, dan kun je als toeschouwer alleen maar blij zijn dat je bij zo'n mooie live performance aanwezig mag zijn. En dat geldt niet alleen voor het prachtige "Blij met jou", maar ook door het geweldig knap gezongen "Smart-tv-lap" van Diederick Ensink. Je zou 'm aan het begin van het nummer zo een bosrijke omgeving gunnen voor een succesvolle clip op 100%NL, maar aan het eind van het nummer zou het decor van het Concertgebouw ook zeker niet misstaan.

"Purper" is een heerlijke avond uit. Het is nu te hopen dat de groep niet vergeet om alle nummers in te sturen voor de Annie M.G. Schmidtprijs, op niet al te lange termijn een Spotifylijst aanmaakt en hier en daar wat opnames achterlaat bij Radio 5. Want al zou de droom van Frans Mulder ("volle zalen") uitkomen, dan nog zouden de liedjes van deze show een groter bereik bij een breder publiek mogen krijgen.

De speellijst van "Purpers Passie" loopt dit seizoen van oktober tot januari. Voor meer informatie kunt u kijken op www.purper.eu

Gezien première zondag 7 oktober Stadschouwburg Velsen