Op 29 november gaat in de Stadsschouwburg in Haarlem op feestelijke wijze de solovoorstelling ‘Nobel’ in première. Cabaretière en zangeres Kirsten van Teijn brengt tijdens deze show verschillende onderwerpen aan het licht.

Van Teijn begint de voorstelling met de scheiding van haar ouders. Dit wordt tussen neus en lippen aangekondigd tijdens het kerstdiner. Opmerkelijk feit is dat er tegenwoordig zo’n veertig procent van de Nederlanders scheidt. Zelf is Van Teijn aan een relatiecrisis ontsnapt door het wonen in de grote stad te verruilen voor het wonen in een dorp. De dertigers van tegenwoordig moeten voldoen aan het perfecte plaatje en kunnen nog maar slecht onthaasten. En daar is het dorp de perfecte locatie voor. Men heeft sowieso het idee dat tegenwoordig alles perfect moet zijn.

Tussen de vertellingen door zingt Kirsten meerdere liedjes. Zij wordt hierbij ondersteund door muzikant Leon Sibum. Dat Kirsten over een prachtige zangstem beschikt, is al snel duidelijk. Met mooie liedteksten, veelal van serieuzere aard, bezingt ze verschillende onderwerpen. Seks, moeders, de stad, perfectie. Stuk voor stuk mooie luisterliedjes. Haar interactie met het publiek is soms nog wat stroef, maar gaandeweg de voorstelling verloopt dit steeds soepeler en speelser.


Tegen het eind van de voorstelling blijf ik echter nog met een vraag zitten. Is de voorstelling bedoeld als cabaret of muziektheater? Qua humor had er van mij wat meer pit in mogen zitten en is het ietwat aan de brave kant. In het begin van de voorstelling verspreekt Van Teijn zich en haalt de woorden ballen en wallen door elkaar. Deze verspreking mag ze er wat mij betreft er in houden en ze mag wat meer de grens opzoeken. De liedjes zijn stuk voor stuk mooi, maar halen de vaart uit de voorstelling. De verhalen moeten telkens opnieuw worden opgebouwd waardoor de komische connectie een beetje wegvalt.

Desalniettemin heeft Kirsten van Teijn een leuke show op de planken gebracht. En om een extra dimensie te geven aan ‘Het perfecte plaatje’ heeft zij een kunstproject opgezet met 12 jonge fotografen. Voor het kunstproject maken de fotografen beelden bij de liedteksten. Uiteindelijk zal er een fotoboek worden uitgebracht (inclusief CD) zodat beeld, tekst en muziek zullen samen komen in één item.

Kijk voor meer informatie op www.kirstenvanteijn.nl

Gezien op 29 november, Stadsschouwburg Haarlem