In navolging van het Humorcollege, dat Renate Reijnders drie seizoenen gespeeld heeft, toert ze vanaf dit seizoen met het Liefdescollege. Op 11 en 12 januari stond ze, volledig uitverkocht, in het Werftheater in Utrecht. 

Bij binnenkomst is de sfeer al snel uitgelaten doordat er rode en witte servetten op de stoelen liggen. Deze geven blijk van enige vorm van publieksparticipatie. Er volgt een introductie van Reijnders door de stem van Candlelight: Jan van Veen. Die zo bekende stem verzorgt door de gehele voorstelling heen de voice-over op toepasselijke wijze.

Bij opkomst van Renate is de sfeer direct goed. Renate is een zeer sympathieke verschijning en ze weet in korte tijd het publiek een gezellig en veilig gevoel te geven. Mede door het knusse karakter van het Werftheater ontstaat een groepsgevoel en samenspel tussen Reijnders en het welwillende publiek. De eerste vijf minuten zijn dan ook hilarisch. Met een paar rake grappen zet Reijnders de toon van de avond. Ze dwingt het publiek ook direct tot gesprekken met elkaar. De rode servetten zijn voor vrijgezellen in het publiek en de witte voor iedereen met een relatie. “Ga maar ruilen met elkaar”.

De voorstelling is een groot feest der herkenning voor zowel vrijgezellen als mensen die in relatie zitten. Je kunt erheen met je partner, je minnaar, je vrienden of vriendinnen, of vrijgezellenavond. Het leukste is waarschijnlijk om met een groepje te gaan en op die manier hard te kunnen lachen om, en met elkaar, om de herkenbare onderwerpen die de revue passeren. Versiertrucs met gegarandeerd succes worden uitgeprobeerd. De juiste open lichaamshouding wordt gedemonstreerd. Je kunt stickers verdienen. Er is een liefdesquiz. En erg grappig zijn de antieke contactadvertenties die op grootscherm getoond worden, met schrijnende teksten als: “Marie, ik zie van je af.”.

Renate heeft haar plek gevonden in deze theatervorm. Ze is naturel en heeft continu haar antwoord klaar, waardoor de interactie met het publiek overeind blijft. Het publiek werkt de gehele avond schaamteloos mee en zelfs na afloop loopt Reijnders nog een rondje door de foyer voor verdere interactie.

De gehele voorstelling is een verzameling van tips & tricks. anekdotes, liefdesweetjes, eindigend in een samenzang, die overgaat in een erg grappig lied met de hoogtepunten van de avond. Er zitten een paar stukjes in de voorstelling die wellicht korter hadden gekund. En het stukje over haar eigen relationele situatie, waar je wel behoefte aan hebt, is ineens op onverwacht moment en minder hilarisch. Maar de show vliegt voorbij zonder dat het publiek zich één seconde verveelt. Het ‘Humorcollege’ was grappig, maar dit ‘Liefdescollege’ zit veel meer in de herkenning en is bij vlagen hilarisch. Een absolute garantie voor een humorrijke en liefdevolle avond.

Het Liefdescollege is dit seizoen nog te zien t/m juni. Kijk voor de speellijst op www.renatereijnders.nl

Gezien op 12 jan in het Werftheater Utrecht