Seks met Sjaak, hoogtepunt te vroeg, wel lekker lang naspel.Theater Diligentia in Den Haag is op 23 februari de plek waar de nieuwe voorstelling van Sjaak Bral “Sex met Sjaak” in première gaat. In de foyer word ik ontvangen door twee lieftallige dames die openhartig reclame staan te maken voor een wel heel bijzondere B&B locatie in Den Haag. Met een schitterende kleurige brochure word ik uitgenodigd om eens een gezellig dagje Den Haag af te sluiten bij de first Kinky Bed and Breakfast in de stad “The Funfactory”. Ook delen de dames wat “hobby” artikelen uit van The Funhouse. Ik kan wel zeggen dat dit de meest verrassende goodiebag is die ik ooit in het theater heb mogen ontvangen. De toon is in ieder geval gezet en de informatiepakketjes worden gretig in ontvangst genomen.

In het vrolijke openingsnummer, wat een carnaval hit zou kunnen zijn, bezingt Bral dat het leven prachtig is als je geneukt hebt. In een bijna lezing-achtige setting begint Bral te vertellen over de huidige seksuele vertrutting. Het onderbroek douchen, tepelverbod op social media. Topless zonnen kan niet meer want voordat je het weet sta je met je blote borsten op Instagram. Zonde vindt hij dit. Bral wil het genieten van seks in al zijn vormen en maten en dat promoten. Want wat is er nu toch fijner dan seks?

De vorm waar, voor de pauze, voor gekozen is bevalt mij meer dan goed. Wetenschappelijke feiten worden op zeer komische wijze overgebracht. Vooral de quiz is hilarisch. Bral bespeelt op zo’n eenvoudige manier het publiek en de éne grap gaat naadloos over in de andere.. Ook de tips voor de eerste keer zorgen er voor dat de lach door de zaal blijft denderen. 

Door de manier waarop Bral praat over zijn diverse seksuele ontdekkingsreizen, voelt de voorstelling als een warm bad. Een gezellig avondje met vrienden waar heerlijk gekletst wordt over de zomervakantie. Zijn avontuur in een body tot body sexclub in Thailand veroorzaakt bij mij bijna een lachstuip waar ik niet meer uit kan komen. Bral brengt de verhalen zo beeldend, dat ik moeiteloos iedere situatie helder voor de geest kan halen. Het tempo ligt aangenaam hoog en de timing is perfect.

Dan komt het moment waar ik bang voor ben. De pauze. Ik vind de pauze in een cabaret voorstelling een totaal nutteloos moment. Een onderbreking waar ik het nut totaal niet van inzie. De voorstelling moet na de pauze, hoe kort dan ook, weer opgebouwd worden en dan is de opening zo bepalend.

En de opening viel mij tegen. In deze scène speelt Bral voor het eerst in de voorstelling een typetje. Voormalig groenteboer Bil heeft zijn groentenwinkel in de Goudenregenstraat omgebouwd tot parenclub. In een zwart schort wijst hij de gasten, die voor het eerst op bezoek zijn, de weg. Flauw en voorspelbaar met hier en daar een grap die een lichte glimlach bij mij los maakt. Het liedje in de Hawaï scene is prachtig en teder gezongen. Maar zorgt bij mij voor een enigszins jammerlijk inkakmomentje. Gelukkig pakt Bral snel de draad regelmatig weer op maar het tweede deel komt niet meer op het hoge niveau van voor de pauze. Speel gewoon lekker door en laat het publiek na de voorstelling nog nagenieten met een drankje.

Sex met Bral is een heerlijke voorstelling waarin weer eens op de enige en juiste manier over seks en het beleven van seks gesproken wordt. Voor de pauze briljant en na de pauze amusant. Al met al een voorstelling die ik niet had willen missen.

Klik hier voor de speellijst.

Gezien op 23 februari 2019 in Theater Diligentia