Knock Out Comedy Crew

Cabaretiers als Theo Maassen, Javier Guzman, Daniël Arends en Najib Amhali begonnen allemaal ooit met stand-up comedy, een kunstvorm die vooral in Amerika en Engeland enorm populair is. In Nederland maken we onderscheid tussen stand-up en cabaret, maar daar lijkt nu verandering in te komen. Nieuwe sterren als Peter Pannekoek en Patrick Laureij breken door, op Netflix worden comedy specials erg goed bekeken en er worden in het hele land steeds meer comedyshows georganiseerd.

Stand-up comedy wint enorm aan populariteit en wordt (eindelijk) voor vol aan gezien, mede door social media en streamingdiensten zoals Netflix. Het publiek omarmt de nieuwe generatie comedians en waar je vroeger alleen in Amsterdam naar comedyclubs toe kon (Comedy Café en Toomler, red.), zijn er sinds kort ook in Utrecht en Rotterdam clubs geopend die alleen maar stand-up comedy programmeren. De snelheid van een comedyshow (je krijgt al snel vijf comedians op een avond te zien), de hoge grapdichtheid en de interactie met het publiek, het zorgt er voor dat stand-up comedy een populaire avond uit is geworden. Veel horeca gelegenheden organiseren daarom zelfs comedy avonden en ook de theaters haken in op de trend. Steeds meer theaters programmeren naast klassiek cabaret, ook voorstellingen van artiesten die hun sporen in de stand-up comedy verdiend hebben. "Voor het publiek is het leuk dat er meerdere comedians op een avond optreden. Als er bijvoorbeeld een stand-upper tussen zit die je niet zo leuk vind, dan is het prettig om te weten dat er nog meerdere comedians na hem komen.".

Knock Out Comedy Crew
Het bekendste comedy collectief in Nederland is natuurlijk de Comedytrain, maar inmiddels zijn er meer initiatieven die flink aan de weg timmeren, waaronder Knock Out Comedy Crew. Deze zes comedians leerden elkaar bij comedyshows kennen en ze raakten bevriend. Zowel op het podium als backstage zijn dit totaal verschillende gasten, je zou haast denken dat ze bij elkaar gezocht zijn. Een barkeeper, een autist, een IT'er, een kakker, een tv-regisseur en een game-designer. Op het eerste gezicht lijkt het ‘n boyband, maar hier zit geen sluwe manager achter. Dit zijn zes totaal verschillende types die elkaar zonder comedy nooit hadden ontmoet. Jarenlang organiseerden ze samen hun eigen shows in een klein theatertje bij De Nes in Amsterdam en nu gaan ze het land in met hun stand-up comedy show. Iedere avond is anders en ze nemen ook regelmatig bevriende, bekende of volslagen onbekende, talentvolle stand-uppers mee tijdens hun theatertour.

Donderdag 15 Augustus trapt de Knock Out Comedy Crew hun "Nee, we zijn geen boyband" tour 2019/2020 af op Texel. Ze treden op in theater De Toegift en nemen als gast-comedian, internetfenomeen Sidney Schmeltz mee naar het waddeneiland.