Begijn Le Bleu – toch bedanktDe Philipszaal van het Parktheater in Eindhoven zit vol, wanneer op donderdag 3 oktober Begijn Le Bleu zijn Nederlandse première speelt van ‘Toch Bedankt’. ‘’het is een Belg he’’ klinkt het een paar minuten voor aanvang. Want het is toch altijd spannend, delen Nederlanders en Belgen dezelfde humor op het gebied van cabaret?

Begijn le Bleu 3

Le Bleu begon op zijn dertigste met zijn carrière in cabaret, hiervoor was hij docent. Hij won in zijn eerste jaar als cabaretier het cabaretfestival Camerette in Rotterdam. Hij was te zien in de Belgische versie van ‘Foute Vrienden’ en vooral bijzonder was zijn auditie bij So You Think You Can Dance in theater Carré.

Nu staat hij tot 20 december 2019 in verschillende theaters door Nederland met zijn show ‘Toch Bedankt’. Hij heeft zijn show duidelijk toegankelijk geprobeerd te maken voor Nederlanders. Hij vertaalt Belgische woorden naar Nederlands, of zelf naar Brabants, speciaal voor zijn avond in Eindhoven. Hij oogt wat gespannen en maakt veel gebruik van impressies in zijn voorstelling. Het valt op dat de onderwerpen die hij aansnijdt vooral herkenbaar zijn voor mensen van middelbare leeftijd. Een aantal momenten spreekt hij het publiek aan, dit valt goed en er klinkt gelach. Vooral de vrouwen op de eerste rij zijn vaak het slachtoffer van Le Bleu’s grappen.

Begijn le Bleu 2

Helaas blijft het vaak bij wat grinniken van het publiek, en hangt er een ongemakkelijke sfeer in de zaal. Begijn springt van onderwerp naar onderwerp maar vaak valt het tegen. Zijn stuk over prostaat onderzoek doet denken aan dat van Najib Amhali, ‘Soa Test’. Er is verwarring wanneer na 70 minuten het zaallicht aan gaat en Begijn Le Bleu de zaal bedankt en buigt. De hoop op een beter deel na de pauze is hiermee vervlogen. De voorstelling is voorbij.

Gezien op 3 oktober 2019 in het Parktheater in Eindhoven