Raymi Sambo - Poker. Een spel zonder winnaars

Poker is de nieuwe theatervoorstelling van Raymi Sambo Maakt, die zondag 10 november in premiere gaat bij Podium Mozaïek in Amsterdam. De voorstelling stelt vragen bij de zogenaamde openheid van onze samenleving: wordt andersgeaardheid in Nederland echt wel geaccepteerd en hoe belangrijk is het je eigen gender en/of seksuele oriëntatie te definiëren? Poker laat zien wat de verstrekkende gevolgen kunnen zijn van het verborgen houden van je ‘ware’ identiteit.

De voorstelling is onder andere geïnspireerd op persoonlijke ervaringen van regisseur Raymi Sambo. Hij had ooit een verhouding met iemand die niet uit durfde te komen voor zijn seksuele oriëntatie en voor de buitenwereld een ‘normaal’ heteroseksueel bestaan leidde. Er zijn nog talloze voorbeelden van verborgen andersgeaardheid achter gesloten deuren, met alle consequenties van dien.

In het stuk laat Sambo vier mannen zien die op het eerste gezicht een perfect leven leiden: ze hebben goede banen, relaties met vrouwen en zelfs gezinnen. Elke vrijdag komen ze bij elkaar, zogenaamd om te pokeren. Maar wat ze echt doen, is seks hebben met elkaar. Het lijkt een ideale situatie, maar het wordt steeds moeilijker de verschillende werelden gescheiden te houden. Wanneer een van de mannen besmet blijkt te zijn met het hepatitus-B-virus, breekt de paniek uit. Want wie heeft de bom onder hun geheim geplaatst?

De rollen van de vier mannen worden gespeeld door talentvolle, jonge acteurs: Ayrton Kirchner (Theatrale Monoloog: Nelson Mandela), Syoma Ekhart (How to Build a Universe), Reinier Demeijer (Billy Elliot) en Said El Abboudi (F*ck the Police). Ook Camilla Meurer, die te zien was in (GTST), speelt mee: zij vertolkt alle vrouwenrollen.

Na de première op 10 november gaat Poker op toernee door het land. Kijk hier voor de volledige speellijst en meer informatie over de voorstelling.

Stichting Raymi Sambo Maakt is sinds 2018 de naam van de organisatie rondom regisseur en acteur Raymi Sambo. Raymi Sambo (All Stars/Spangas) maakt sinds 2003, eerst onder de naam VIG, voorstellingen die hun wortels vinden in de Nederlandse interculturele samenleving. De focus ligt op actuele thema’s en nog steeds niet vertelde verhalen, in een universele context. Raymi Sambo Maakt wil voorstellingen maken die relevant en herkenbaar zijn voor een brede, cultureel diverse publieksgroep.