Welkom bij Martijn KardolOp donderdagavond 21 november heet Martijn Kardol cabaret liefhebbend Nederland Welkom op de première van zijn nieuwe show in de Leidse Schouwburg.

Robotstofzuiger, een duivelse kat en Fransen zijn pubers
Bij het dimmen van de lichten komt Kardol twijfelend achter de decorwand vandaan. We zijn wat te vroeg, hij is de theatercoulisse- nog aan het stofzuigen met zijn online bestelde robotstofzuiger. Hij informeert het publiek over de verschillende uitgangen, voor het geval zijn verhaal door zijn gestotter veel langer duurt dan de om en nabij geplande anderhalf uur en de parkeergarage dicht zou gaan. Met zijn briljante zelfspot is de toon gezet. Het publiek hangt aan zijn lippen en er wordt stilzwijgend beslist: laat de parkeergarage maar sluiten, deze avond is het waard.

Welkom Martijn Kardol foto Ben Houdijk2
De online bestelde robotstofzuiger die bij een buurman dient te worden opgehaald vormt de rode draad door het verhaal. Met deze zin had alles gezegd kunnen zijn, maar Martijn Kardol neemt je aan de hand van dit tegenwoordig vanzelfsprekende feit mee op zijn reis die achter deze anonieme online bestelling schuilgaat. En daar blinkt hij echt in uit. Hij neemt je mee in zijn gedachtewereld en schetst op hilarisch herkenbare wijze de ene na de andere alledaagse situatie. Totaal verschillende onderwerpen combineert hij moeiteloos en elke grap is raak. Terwijl het lijkt alsof hij improviseert en het publiek puzzelstukjes van totaal verschillende puzzels voorschotelt, vervolledigt hij op subtiele wijze de perfect passende 3D-puzzel. Een puzzel die niet alleen zijn duivelse kat, zijn ervaringen met Fransen op vakantie en alles tussenin omvat.

Toch is de première niet helemaal perfect. Zo voelt de nonchalante opening wat geforceerd aan en spelen de zenuwen aan het begin duidelijk heel even parten. Daarnaast zijn de momenten waarop teruggeschakeld wordt naar de rode draad van het verhaal soms wat abrupt en onnatuurlijk. Het mag de pret niet drukken. De show is afwisselend, er wordt bijna onafgebroken gelachen en Kardol is absoluut een multitalent.

Welkom Martijn Kardol foto Ben Houdijk4

Tot slot
Hoewel we in een gouden tijd leven waarin het menselijk contact tot een minimum beperkt kan worden, moet Martijn Kardol tot zijn spijt voor zijn werk toch echt nog de deur uit. Een geluk voor het publiek, want zijn show is een leuke avond uit met een boodschap en smaakt absoluut naar meer.

Martijn Kardol is met zijn tweede cabaretvoorstelling Welkom nog tot en met juni 2020 in verschillende Nederlandse theaters te zien.
Voor meer informatie over Martijn Kardol en/of de voorstelling 'Welkom' kunt u terecht op www.martijnkardol.nl  

Gezien 21 november 2019 Leidse Schouwurg