Helaas zit de kleine zaal in Theater de Meerse in Hoofddorp bij lange na niet vol. Daan Boom bedankt het publiek bij opkomst meteen maar even met de woorden “bedankt dat jullie deze avond zo goed geheim gehouden hebben”. En dit typeert meteen de voorstelling want al die mensen die geen kaartje gekocht hebben, om welke reden dan ook, hebben wat gemist.

Daan Boom is geen bekende in de cabaret wereld, vandaar de naam van de voorstelling “De eerste” Nee, Daan Boom is bekend van de televisie. Als presentator van het programma Streetlab voert hij sociale experimenten uit. Dit programma is in 2015 genomineerd geweest voor een Gouden Televizier Ring. Boom heeft zelfs de finale gehaald in het programma Maestro ( 2016 ). En nu staat hij dus voor het eerst met een eigen programma in het theater.

Daan Boom   De Eerste   03   Copyright Meesterwerk

Boom heeft lekker veel ruimte op het nagenoeg lege toneel. Een flitsende gouden glitterpiano en een groot wit scherm is alles wat ik zie. Op dit scherm worden bijna psychedelische flitsende beelden geprojecteerd. Ik was na deze opening even iets van het pad af, maar Boom heeft mij daar snel weer op terug weten te brengen.

In een reeks van heerlijke en bovenal ontzettende grappige scènes wordt ik door de voorstelling heen getrokken. Ondanks dat de samenhang van de verschillende situaties niet in één keer duidelijk is, staat de voorstelling als een huis.
Boom is in staat om situaties aan elkaar te koppelen die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben, zonder de humorvolle spanningsboog ook maar iets te laten vieren. Zo gaat hij van een collectieve samenzang met het publiek over naar een alter ego Dennie B die samen met René Froger, in een videoclip, toegang wil gaan krijgen tot de rap community.

Muzikaal is Boom ook een verrassing. Hier kan ik echt weinig zinnigs aan toevoegen. Zijn liedjes, in welk genre dan ook, worden prachtig vertolkt. Als hij een liedjesprogramma zou maken zou ik er zeker naar toe gaan. Ik zou mij geen moment vervelen.

Daan Boom   De Eerste   01   Copyright Meesterwerk

De beschikbare enorme ruimte die Boom tot zijn beschikking heeft op het podium wordt voor 100% gebruikt. Wat een energie heeft die man.  En ja hij kan ook lekker dansen. Boom laat in deze anderhalf uur zijn veelzijdigheid zien: rapper, zanger, danser, magician en bovenal cabaretier.

“De eerste” van Daan Boom is een geweldig debuut. Creatief, muzikaal en vooral ontzettend grappig. Boom heeft met deze voorstelling een mooie aftrap gegeven voor een carrière als cabaretier en ik hoop dat de voorstelling geen groot geheim blijft in de Nederlandse theaters.

Klik hier voor de speellijst

Gezien op 20 december 2019 in theater De Meerse Hoofddorp


Daan Boom Cabaret De Eerste Streetlab Maestro Recensie