SMILE, just Smile! – The Great Wonder van Pepijn GunnewegZeepbellen zweven door de lucht in de ronde schouw van de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Een bellenblaasmachine en de wind zorgen buiten al voor de eerste impressie van de voorstelling The Great Wonder. Zeg Pepijn Gunneweg en je staat er vrolijk en niet eens raar van te kijken, dat al die belletjes daar zijn en de lucht speels verblijden op deze feestelijke premièredag van zijn eerste solovoorstelling. Als voormalig lid van de Asthon Brothers, is The Great Wonder precies wat je verwacht: een staaltje vakmanschap in variété, acrobatiek, goochelen en absurde komedie. Nochtans zo goed, dat het je vervoert, verbaast, verrast en verwondert.

The Great Wonder Sophie Blommers 1
Gunneweg doet er solo niet voor onder

Pepijn Gunneweg was jaren lang één van de vier Asthon Brothers, die succesvol werden én zijn door hun specifieke manier van theater maken. Een combinatie van variété, acrobatiek, bizarre humor en onbegrensde creativiteit, waardoor het niet in één hokje te plaatsen valt. Meerdere shows heb ik persoonlijk gezien en als je het mij vraagt doet deze eerste solovoorstelling van Gunneweg er niet voor onder. Ondanks dat The Great Wonder grotendeels van hetzelfde niet-in-één-hokje-te-plaatsen genre is. De premièrevoorstelling op 5 januari 2020, weet hij absoluut 100 minuten te dragen en het publiek kostelijk te amuseren. Samen met de meespelende orkestleden zet hij een humoristische, beeldende en verbazende voorstelling neer. Waarbij nauwelijks wordt gesproken en waarbij ontzettend goed gebruik wordt gemaakt van het verwachtingspatroon van het publiek. Daar wordt namelijk juist wel of niet aan voldaan of er worden in die momenten de grootste goocheltrucs uitgehaald.

De rode draad – Wraakacties na een schattig onthoofd konijntje
Tijdens de voorstelling kijkt het publiek voor en achter de schermen mee naar een variétévoorstelling in een verloederd en burlesk voelend circus. Naast violiste en zangeres Nienke Caljouw, kippen in kanonnen, konijnen onder hypnose en zingende vissen, speelt Pepino min of meer de hoofdrol in alle acts en nummers die opgevoerd worden. Daarnaast is er een rode draad in het leven van de circusartiest. Tijdens een goocheltruc met een schattig konijn, wordt deze helaas onthoofd. Het konijntje was van de grote, sterke, woeste man uit het orkest met de tuba (Arno Bakker), die na dit traumatische voorval in alle opzichte wraak wil nemen op Pepino. Dit leidt onder andere tot een onthoofde lady, springende vissen, gefrustreerde goocheltrucs met oogballen en een rockend reisje naar de onderwereld. Ondanks alle ‘ellende’ is er een terugkerend motto in de zoetsappige the-show-must-go-on-liedjes: SMILE, just Smile. En eerlijk gezegd is dat ook wat je de hele voorstelling doet.

The Great Wonder Sophie Blommers 3
Goocheltrucs, acrobatiek en vette knipogen

De show bevat heel wat grote en kleine goocheltrucs en acrobatiek die Gunneweg zonder moeite lijkt uit te voeren. De fysieke lijfelijkheid die gevraagd wordt van deze bizarre verhaallijn doet je als toeschouwer soms verbazen. Zo klimt Gunneweg in een paar meter hoge paal, met een vissenkom vol water op je hoofd en verplaatst hij zich vliegensvlug over, onder en boven het podium als Hans-Klok-himself. Daarnaast is zijn mimiek fantastisch, wordt er gezongen en overtuigend gespeeld. Naar mijn weten heb ik vanmiddag één van de meest hysterische doodscènes ever gezien en is er voelbaar nagedacht over welke toneelbeelden de grootste verwondering bij het publiek oproepen. Soms een klein beetje voorspelbaar, maar over het algemeen een schouwspel dat elk moment elke kant kan op gaan, met lief en hartverscheurend sausje. The Great Wonder van het leven, de liefde, de dood, verdriet en valse waarheid.

Kortom: Pepijn Gunneweg zet een gevarieerde show neer, die kwalitatief alle criteria raakt van een geweldige, komische en vervoerende voorstelling. Op en top klasse, wat merkbaar is aan het grote slotapplaus. Als het Gunneweg zijn bedoeling was om met The Great Wonder het publiek te verwonderen, dan is hij daarin zeker met vlag en wimpel geslaagd. Er is in ieder geval zeker een glimlach of veel meer dan dat op ieders gezicht getoverd.

Kijk voor meer informatie en de speellijst op www.thegreatwonder.nl

Gezien: 5 januari 2020 Koninklijke Schouwburg Den Haag

#recensie #Koninklijke #schouwburg #Pepijn #Gunneweg