Recensie: Jennifer Schreurs

Al bijna 20 jaar lang sluit Scapino Ballet het theaterseizoen af met het dansfestival TWOOLS. Een avondvullend programma met korte choreografieën en uiteenlopende stijlen. Voor de beginnend dansliefhebber tot de gevorderde kijker. Over hedendaagse thema’s. Kortom, voor elk wat wils. In het seizoen 2017-2018 zien we het werk van maar liefst zes internationale talenten.

De voorstelling
De avond opent met 'While the leaves are blowing' van Ryan Djojokarso. We krijgen een groep mensen zien die nog een dag heeft om een partner te vinden. Niet zomaar een partner, maar de perfecte levensgezel. De zon komt, in een effectief lichtontwerp van Xavier Spruit Bleeker, op en de zoektocht begint. Er wordt gezocht naar een partner, gewisseld van partner en uiteindelijk, wanneer de zon weer ondergaat, blijft een iemand achter zonder partner. Absoluut briljant is het verhaal dat erbij wordt verteld door Thomas Dudkiewicz met quotes van David Attenborough. Terwijl je in de zaal luistert naar een natuurdocumentaire over ‘mating’ en het verhaal vooral op dieren lijkt te slaan, blijkt het ook verdacht goed bij de taferelen op het podium te passen.

Als tweede zien we 'Kiss the void of east and west' door huischoreografe Fang Yu Shen. Een stuk gebaseerd op de ’52 hertz walvis’ die eenzaam is aangezien hij niet op dezelfde frequentie zit als zijn soortgenoten. De choreografie wordt gedanst door Dalma Doman, Daphne van Dooren en Alexandra Jolicoeur. Een emotioneel stuk waarin Jolicoeur onafgebroken contact probeert te leggen, tevergeefs.


Vervolgens komt het confronterende 'It’s Gonna Rain' over de snel veranderende wereld waarin de mens zich staande moet proberen te houden. Een stuk waarin je met de neus op de feiten wordt gedrukt. De indringende muziek van Steve Reich (It’s Gonna Rain, pt. 1) vergt zoveel aandacht dat het als toeschouwer moeite kost om de dans te volgen. Toch lukt dat, dankzij de sprekende choreografie van Maciej Kuzminski. Maar het benadrukt wel de hoeveelheid indrukken die we te verwerken krijgen en hoe onmogelijk het is om de nieuwste ontwikkelingen bij te benen.


Er volgt een adempauze en een van de hoogtepunten van vanavond met 'NORAI' van Miquel G. Font. Een choreografie waarin twee mensen het verleden achter zich moeten laten om samen verder te kunnen gaan. De twee staan lijnrecht tegenover elkaar en moeten vechten om dichter bij elkaar te komen. De spanning wordt niet alleen prachtig in de dans weergegeven, maar ook in het kostuum- en toneelontwerp. Het verleden hangt letterlijk aan de dansers vast door strak gespannen banden die voorkomen dat ze vrij naar elkaar toe kunnen groeien. Dankzij hun verlangen lukt het echter om deze banden een voor een van zich af te schudden.

Als voorlaatste krijgen we, in een choreografie van Marcos Morau, het tragische verhaal van de Koreaanse schermster 'Shin A Lam' te zien die tijdens de Olympische Spelen 2012 de finale niet haalt door fouten van de scheidsrechter. Eerst is er het ongeloof, daarna de verslagenheid. Maar de klok wordt niet teruggedraaid.

De dynamische avond met verschillende stijlen wordt afgesloten met Joeri Alexander Dubbe’s Ladder 84. “Ladder 84 gaat over een elektronisch ecosysteem”. Dat de Scapino Ballet dansers veelzijdig zijn, is bekend. Deze veelzijdigheid zien we ook hier weer terug, de robotachtige bewegingen worden tot in detail uitgevoerd. Voor je het beseft zie je alleen nog maar robots in beweging. We zien personages die als geprogrammeerd achter elkaar aan lopen. Halverwege lijken ze zich even los te maken van de opgelegde werkelijkheid, om uiteindelijk toch weer anoniem op te gaan in de groep.


Tot slot
Een avond vol afwisselende choreografieën, dansstijlen en muziek. Maar vooral een avond waarin de Scapino Ballet Dansers de choreografieën naar een hoger niveau tillen en geen twijfel laten bestaan over hun veelzijdigheid. TWOOLS is nog tot en met 10 juni 2018 te zien in de Rotterdamse Schouwburg.

Voor meer informatie over de voorstelling kunt u terecht op www.scapinoballet.nl en kaarten zijn verkrijgbaar bij de Rotterdamse Schouwburg. Lukt het niet om deze voorstelling te bekijken in de Rotterdamse Schouwburg? TWOOLS gaat van 30 november 2018 tot en met 23 januari 2019 nog op tournee door het land.