In een prestatiesamenleving waarin volmaaktheid de normaal lijkt en stress en faalangst hun tol eisen als gevolg van het collectief streven naar perfectie, staat als vanzelf een tegenbeweging op. Steeds meer beginnen we in te zien dat sneller, slanker of slimmer niet altijd de weg naar geluk is en een markt voor ‘ontstressen’ is geboren. De ene na de andere yogastudio schiet de grond uit en zelfhulpboeken meditatie en cursussen mindfulness zijn niet aan te slepen. Een interessante ontwikkeling die ook door (podium)kunstenaars niet ………. blijft. Topics als ‘falen is menselijk’, ‘houd van jezelf’ en ‘je bent goed zoals je bent’ lijken een ware trend waar dans- en theatermakers op geheel eigen wijze vorm aan geven. Een momenteel veel gezien, maar – zo blijkt nu – zeker nog niet uitgekauwd thema dat ook choreograaf Cecilia Moisio inspireert.
‘’Falen is een super interessant thema. Niemand is daar open over namelijk; ikzelf ook niet.’’ Aldus Moisio. Zij liet zich voor de dans- en theatervoorstelling Victory inspireren door zowel eigen ervaringen met falen als die van de dansers en muzikant die te zien zijn in deze gloednieuwe productie van Maas Theater en Dans. Het resultaat is een voorstelling waarin ‘’glansrijk falen’’ de rode draad vormt en vijf expressieve, explosieve en bovenal excentrieke alleskunners constant vallen en opstaan om vervolgens weer te kunnen vallen. Te midden van een monochroom (dat wil zeggen: eenkleurig) decor en gehuld in niets dan pastelblauwe kostuums lopen zij letter én figuurlijk blauwtjes, stoten tenen, bekennen schuld en tonen emoties die voor de buitenwereld gewoonlijk worden weggelachen. Maskers vallen af en er wordt naar eigen zeggen ‘’steeds mooier en virtuozer gefaald.’’ Zeer sterke hedendaagse dans, fysiek alsook vocaal spel, live camerabeelden, muziek en zelfs zang smelten samen tot een eindproduct dat zowel humoristisch als temperamentvol is. Anders dan de poster en flyer doen vermoeden gaat Victory overigens niet over omgegooide kopjes en andere kleine foutjes, maar over zwaarder wegende ‘’faals’’ zoals bewuste onderdrukking van homoseksualiteit, vriendenverraad, stoppen met eten en – om maar even iets te noemen – het vermoorden van je eigen hamster.
Naargelang de voorstelling vordert maakt hilariteit op natuurlijke wijze meer en meer plaats voor kippenvel en ontroering bij het publiek. Richting het einde van het stuk pieken verdriet, intense frustratie, absolute woede en spijt in alle vurigheid. Juist op die momenten zorgen de eenvoud en functionaliteit van decor en licht voor houvast en balans. Moisio heeft er dan ook goed aan gedaan te kiezen voor een onversierd en rustig toneelbeeld waarin de dansers ongestoord en onophoudelijk kunnen vallen en falen. Stralend falen; wat wil je nog meer!
Victory is nog tot en met 16 februari 2019 te zien. Ga voor kaarten naar: www.maastd.nl/voorstelling/victory
Gezien op 3 november, Maaspodium Rotterdam