Warning: file_get_contents(/home/vhosts/theaterparadijs.nl/httpdocs/templates/system/css/system.css): Failed to open stream: No such file or directory in /home/vhosts/theaterparadijs.nl/httpdocs/plugins/system/route66pagespeed/lib/css.php on line 53
Dagdonker ( 4+ ) zeer verrassend

Dagdonker ( 4+ ) zeer verrassend  door plan d-



Een dansvoorstelling voor 4+ dat moet ik meemaken, dacht ik toen ik de eerste informatie las over de voorstelling 'Dagdonker' van Plan d-. Plan d- maakt al langer dansvoorstellingen voor jeugdigen in de leeftijd van zes tot en met twaalf jaar, maar dit is een voorstelling voor een nog iets jonger publiek. Hoe hou je zulke jonge kinderen betrokken bij je voorstelling?

Dagdonker foto Menno van der Meulen 9529

De voorstelling begint met de vraag waar het komende uur de voorstelling ook over zal gaan: Wie is er wel eens bang in het donker? Hier en daar gaan er voorzichtig wat vingers omhoog. Maar als Andrea Beugger om iets meer duidelijkheid vraagt, zie je de vingers hoog in de lucht gestoken worden. Op de vraag of er iemand bang is voor het licht reageert er eigenlijk maar één en dat is Sammie Hermans. Alhoewel, ze is maar een klein beetje bang. Toch probeert Beugger de kinderen bang te maken voor licht door een heel eng gezicht te trekken met een lamp onder haar kin. Meer dan een enorme schaterlach bij het publiek bereikt ze er niet mee.

Het thema  van de voorstelling is dan ook dat iedereen weleens bang is in het donker. De onzekerheid van het niet weten wat er gaat gebeuren en wat je niet kunt zien. Iedereen houdt van het licht. Van de warmte en de veiligheid. Als het licht uitgaat houdt dan alles op te bestaan? Is het donker altijd eng? Is het licht altijd veilig? En wat zien we eigenlijk als we niets zien.

Dagdonker foto Menno van der Meulen 0155

In een aantal bijzondere choreografieën, van Andreas Denk,  beelden Andrea Beugger, Sammie Hermans en Carlo Carmagie deze thematiek uit in een prachtig verhaal. Beeldende schoonheid wordt afgewisseld met aansprekende humor. Zowel voor de kinderen als de voor ouders.

De openingschoreografie met slechts, in eerste instantie, een aantal dansende blauwe lichtjes is echt een lust voor het oog. Het jonge publiek is in eerste instantie nog opzoek naar waar de dansers waren gebleven. Maar als er meer lichtjes bijkomen komen zij meer en meer onder de indruk van de dans die voor hun ogen afspeelt. Heel subtiel gemaakt.

De verhouding tussen schoonheid en humor is perfect in balans. Hierdoor weten Beugger, Hermand en Carmagie de aandacht van het jonge publiek goed vast te houden. Vooral de scène waar Carmagie als een speelse kat een groen laserlichtje probeert te vangen zorgt voor een hoop hilarische reacties. Dagdonker zit vol met creatieve vindingen om het thema op een speelse manier in choreografieën uit te beelden. Met een geweldige uitsmijter aan het einde om de voorstelling perfect af te ronden.

Dagdonker foto Menno van der Meulen 9834

Compliment voor het lichtontwerp van Pink van Steenvoordoorden en de technici Marco van der Velde en Vincent Andriessen. Het zo goed timen van een lichtje aan of uit verdiend een extra applaus.

Als kinderen bij een dansvoorstelling zo genieten en zo enthousiast meedoen, zelfs twee meisjes die een hele scène aan de zijkant mee dansen, mag ik zeggen dat de voorstelling geslaagd is. En ja, ook ik heb genoten.

Meer informatie en de speellijst vind je op www.plan-d.nl deze voorstelling is meer dan geschikt voor vertoning op scholen en kijk ook even naar het project DagdonkerXL

Gezien op 23 oktober 2019 in theater de Meervaart in Amsterdam.

#recensie #dans #jeugdtheater #theaterparadijs #plan d- #choreografie