De Dutch Don’t Dance Division (DeDDDD) brengt dit seizoen al dansend een ode aan de liefde met de voorstelling Julia & Other Love Stories. Welke dag is er dan beter dan Valentijn om in première te gaan? Op vrijdagavond 14 februari 2020 viert de cast en crew van De Dutch Don’t Dance Division Valentijn dan ook in de prachtige en tot de nok gevulde Koninklijke Schouwburg te Den Haag.

De Dutch Don’t Dance Division
Dit dansgezelschap is in 1996 opgericht door de huidige artistieke leiders: Rinus Sprong en Thom Stuart. Beiden al lang actief in de danswereld, maar bij het grote publiek vooral bekend van televisieprogramma’s als So You Think You Can Dance, Everybody Dance Now en The Ultimate Dance Battle. Sinds 2015 tourt De Dutch Don’t Dance Division jaarlijks met een avondvullend programma met dit jaar een bundeling van de mooiste liefdesverhalen.

DSC 3001Menno van der Meer
De voorstelling

De avond start met het meest bekende liefdesverhaal ter wereld: Romeo & Julia. Op de prachtige muziek van Tchaikovsky vertellen de Capulets en Montagues in 20 minuten de kern van de tragedie. Maar waar het verhaal van Romeo & Julia elke keer weer door de ziel snijdt, weet deze performance de emotie af en toe net aan te stippen. Na de ouverture duiken we in het kleurrijke en bewogen leven van Cleopatra in een choreografie van Samuël Dorn. Het verschil in muziek, beweging en emotie ten opzichte van de opening kan niet groter zijn. Het moge duidelijk zijn: dit wordt een gevarieerde en soms ook explosieve avond met voor elk wat wils. Geen tijd om even weg te dommelen.

Tijdens deze voorstelling gebeurt er zo ontzettend veel, dat is niet in 400 woorden te vatten. Laat je dan ook verrassen en ga het ervaren. Toch kunnen er een paar highlights genoemd. Hoogtepunt van de avond is de dans op het nummer When a man loves a woman van Bette Middler. Vanaf de eerste noot en danspas is het publiek getriggerd. Er staan nooit meer dan twee dansers op het podium, maar ze wisselen zich voortdurend in snel tempo af. Deze performance verleidt op een technisch hoog niveau.

DSC 3592Menno van der Meer
Voor de pauze gebeurt er iets wat zelden voorkomt bij een dansvoorstelling: er wordt hardop en veel gelachen door het publiek. Het is zonde om er veel over te verklappen, maar het is een performance met een twist. Een die werkt omdat het, als je even door de humor heen prikt, briljant wordt uitgevoerd. Waar het voor de pauze soms lastig schakelen is tussen de verschillende stukken, vallen de puzzelstukjes na de pauze goed in elkaar. Rinus Sprong verrast door "Sorry dat ik besta" uit de musical Foxtrot te zingen. Niet loepzuiver, maar wel oprecht en dus kippenvel. De avond vliegt voorbij, maar eindigt groots. Danser Clément Herlin sluit met een sublieme solo af op "Je veux de l’amour" van Raymond van het Groenewoud. Extra bijzonder gezien het feit Dat Raymond van het Groenewoud vandaag ook zijn 70e verjaardag viert.

Tot slot
Julia & Other Love Stories is, zoals op de website van DeDDDD te lezen, absoluut een avontuurlijke avond uit. Deze voorstelling is nog in de Nederlandse theaters te zien tot en met mei 2020. Voor meer informatie over de voorstelling en de kaartverkoop kunt u terecht op de website van DeDDDD.

Gezien: 14 februari 2020 Koninklijke Schouwburg te Den Haag