Het Nationale Ballet opent het 60-jarig jubileumseizoen met TOER, een bijzonder programma rond de multi getalenteerde Toer van Schayk. Van Schayk, die in september 85 wordt, maakt speciaal voor deze gelegenheid een nieuw ballet voor zeven mannen; Lucifer Studies gedanst op Echo’s van de Nederlandse componist Joep Franssens.

Naast de wereldpremière staat ook een van Van Schayks belangrijkste meesterwerken op het programma: het bekroonde 7e Symfonie, geïnspireerd door Beethovens Zevende en nu vertolkt door een nieuwe generatie dansers.
De première van het programma TOER is op dinsdag 14 september 2021 in Nationale Opera & Ballet, Amsterdam. Het programma is daar acht keer te zien tot en met zondag 26 september 2021.

Toer van Schayk 85
Toer van Schayk, die in september 85 wordt, is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van Het Nationale Ballet. Al in het oprichtingsjaar 1961 creëerde hij zijn eerste decor- en kostuumontwerpen voor het gezelschap. Tien jaar lang was hij een geliefd solist, geroemd om zijn indringende, expressieve vertolkingen. Ook maakte hij ruim vijftig eigenzinnige choreografieën, die – samen met het werk van Rudi van Dantzig en Hans van Manen – in belangrijke mate hebben bijgedragen aan de internationale roem die Het Nationale Ballet vanaf de jaren zeventig ten deel viel. Tegelijkertijd heeft hij met zijn ontwerpen, waaronder de klassiekers Notenkraker & Muizenkoning, Giselle en Romeo en Julia, een nieuwe standaard in binnen- en buitenland gezet.

Wereldpremière Lucifer Studies
Voor dit openingsprogramma van het jubileumseizoen maakt Van Schayk een nieuwe choreografie voor zeven mannen; Lucifer Studies. Hij baseert zich voor dit werk op Vondels Lucifer, over de engel Lucifer die, gedreven door jaloezie, in opstand komt tegen God en in zijn val ook de mensheid meesleept. Dualiteit, of waar het kantelpunt tussen het goede en het slechte in de mens ligt, speelt een belangrijke rol in deze nieuwe productie. Van Schayk zet zijn nieuwe choreografie op Echo’s van de Nederlandse componist Joep Franssens.

Reprise 7de Symfonie
Naast de wereldpremière vertolkt een nieuwe generatie dansers een van Van Schayks belangrijkste meesterwerken: het met de Choreografieprijs van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties bekroonde 7e Symfonie. Geïnspireerd door Beethovens Zevende creëerde Van Schayk een puur muziekballet vol levenslust, dynamiek en vitaliteit. Dat zich, aldus de VSCD-jury, ‘niet alleen handhaaft naast de schitterende muziek van Beethoven, maar er ook een extra dimensie aan geeft als een ware ‘apotheose van de dans’’.

TOER
choreografieën: Toer van Schayk
Lucifer Studies (wereldpremière)
muziek: Joep Franssens – Echo’s
7de Symfonie
muziek: Ludwig van Beethoven

Muzikale begeleiding door Het Balletorkest o.l.v. Matthew Rowe.

Voorstellingen in Nationale Opera & Ballet
di. 14, do 16, vr. 17, zo. 19*, wo. 22, vr. 24, za 25 & zo. 26* september 2021
(aanvang 20.15 uur/*14.00 uur)

Kaarten zijn verkrijgbaar bij het Kassabespreekbureau van Nationale Opera & Ballet (020) 625 54 55. Online kaarten bestellen via de website www.operaballet.nl