Jonge generatie krijgt stem in Revolt

Klimaatspijbelaars, Greta Thunberg, de Black Lives Matter beweging, allemaal voorbeelden van een jonge generatie die niet langer hun kop in het zand willen steken en hun stem willen laten horen. Choreograaf Cecilia Moisio maakt vóór, maar ook mét de doelgroep danstheatervoorstelling REVOLT. Het afgelopen jaar interviewde Moisio jongeren door het hele land over hun meningen, hun wensen en hun frustraties. De beelden van deze interviews komen letterlijk geprojecteerd terug in de voorstelling en worden gecombineerd met choreografieën gedanst door een groep professionals. De voorstelling gaat op 17 september in première in het Maaspodium, Rotterdam en toert tot en met 10 december 2021 door Nederland.

Activisme
Danstheatervoorstelling REVOLT gaat over opstand, peer pressure en protesteren. Over kritisch blijven nadenken versus jezelf verschuilen achter de groep. Over leugens van grote wereldleiders en het collectief ontkennen van de waarheid. De van oorsprong Finse choreograaf Cecilia Moisio staat bekend om haar maatschappelijke relevante werken en wordt geïnspireerd door de psychologie van de mens en de onbewuste gedragspatronen die ontstaan door maatschappelijke normen en verwachtingen. Voor de voorstelling REVOLT raakte ze geïnspireerd door het protest- en stemgedrag van jongeren en hoe Generatie Z om moet gaan met bewustwording en de vele “movements”. Met REVOLT wakkert Moisio het activisme in de jonge kijker (14+) aan om een groter verschil te maken in de maatschappij.

Interviews met jongeren
In aanloop naar de voorstelling deed Moisio in 2020 en 2021 onderzoek naar de thema’s van de voorstelling onder de noemer REVOLT The Manifest. Dit deed zij in de vorm van een reeks workshops en manifestaties in Maastricht, Groningen, Tilburg, Hellevoetsluis, Rotterdam en Amsterdam. In elke stad interviewde zij jongeren over sociaal-politieke kwesties en hun knelpunten.
Aan het eind van elke reeks workshops lieten de jongeren hun stem horen in een manifestatie. Video- opnames van de interviews met deze jongeren komen letterlijk terug in de voorstelling REVOLT.

Fotograaf onbekend

REVOLT The manifest deelnemer Yun-Yu Chang (zie foto): “Ik deed mee aan het voortraject van REVOLT in Maastricht. Voorheen durfde ik me nooit uit te spreken en door dit project was het de eerste keer dat ik namens mijn generatie mijn stem kon laten horen. Het thema van REVOLT is zo belangrijk, juist omdat zoveel jongeren nog niet de kans krijgen zich uit te spreken,
terwijl juist nu de drang om ons uit te spreken zo groot is.”

Voor de speellijst en kaarten klik hier.