De Nationale Opera en Het Nationale Ballet brengen samen de wereldpremière Hoe Anansi the Stories of the World bevrijdde. Gerenommeerde operasolisten, musici uit verschillende genres, balletdansers van de Junior Company van Het Nationale Ballet en dansers uit de hiphopscene vertellen een verhaal rondom de fabelspin Anansi. De voorstelling brengt verschillende culturen, klanken en bewegingsstijlen samen en vormt tegelijkertijd een uitnodiging voor eenieder in de samenleving om verhalen met elkaar te delen.

De muziek voor Anansi is gecomponeerd door de Zuid-Afrikaanse Neo Muyanga, de regie is in handen van Kenza Koutchoukali de choreografie is van Shailesh Bahoran. Het libretto is geschreven door Maarten van Hinte en Dieuweke van Reij ontwerpt de decors en kostuums. Hoe Anansi the Stories of the World bevrijdde gaat op zaterdag 13 november in première en is te zien tot en met 21 november 2021 in Nationale Opera & Ballet, Amsterdam.

De voorstelling
Hoe Anansi de Stories of the World bevrijdde is de eerste in een reeks nieuwe producties die De Nationale Opera en Het Nationale Ballet in de komende jaren samen zullen uitbrengen. In deze familievoorstelling bevrijdt de vindingrijke spin, die iedereen te slim af is en altijd de dans ontspringt, de gevangen verhalen van de wereld uit de klauwen van de sluwe tijger Tigri. De titelrol wordt vertolkt door de jonge tenor Zwakele Tshabalala die het opneemt tegen Tigri, gezongen door de bas Agris Hartmanis. Zij worden op het toneel vergezeld door Claron McFadden, Katia Ledoux en Martin Mkhize.

Het artistieke team
Een veelzijdig artistiek team is verantwoordelijk voor deze nieuwe muziektheaterproductie. In de kleurrijke compositie van de Neo Muyanga word je meegenomen in een muzikale vertelling waarin westerse muziekstijlen zijn verweven met Afro-Caribische invloeden en West-Afrikaanse percussie. Kenza Koutchoukali maakt, na Goud! te hebben geregisseerd voor DNO, haar debuut met een voorstelling voor het grote podium.

Choreograaf Shailesh Bahoran was als danser al eens te zien in een productie van Het Nationale Ballet: Zwanenmeer Bijlmermeer II. Daarna ontwikkelde hij zich bij danscollectief ISH tot een veelbelovend hiphopchoreograaf, en werd hij in 2017 beloond met de Prijs van de Nederlandse Dansdagen. Hij maakt nu met Anansi zijn eerste choreografie bij Het Nationale Ballet. De klassiek geschoolde dansers van de Junior Company dansen samen met dansers uit de hiphopscene de choreografie die Shailesh maakte voor deze productie.

Het libretto voor Hoe Anansi de stories of the world bevrijdde werd geschreven door Maarten van Hinte en Dieuweke van Reij ontwerpt de kleurrijke decors en kostuums.

Anansi Tori’s
De Anansi-tori’s zijn de vele vertellingen waarin de fabelspin Anansi centraal staat. De oorsprong van de verhalen ligt in Ghana, maar is in verschillende varianten ook in de rest van West-Afrika terecht gekomen en via de Afrikaanse diaspora brachten tot slaaf gemaakten hun verhalenschat mee naar Suriname en de Caraïben. Elke vertelling is uniek want iedere spreker vertelt een Anansi-tori op zijn eigen manier.

Hoe Anansi the Stories of the World bevrijdde – credits
Libretto: Maarten van Hinte
Compositie: Neo Muyanga
Regie: Kenza Koutchoukali
Dirigent: Lochlan Brown 
Choreografie: Shailesh Bahoran
Decor en kostuums: Dieuweke van Reij
Anansi: Zwakele Tshabalala
Makuba: Katia Ledoux
Tigri: Agris Hartmanis
Snake the Serpent: Martin Mkhize**
Sista Leopard: Carla Nahadi Babelegoto
Princess Vixen: Claron McFadden

Coproductie en compositie-opdracht van De Nationale Opera en Het Nationale Ballet, in samenwerking met Cape Town Opera.

Voorstellingen in Nationale Opera & Ballet, Amsterdam
za. 13 (première), za. 20, zo 21*
Aanvang: 19:00/ * 13:30 en 19:00
wereldpremière geïnspireerd op de fabelspin Anansi
samenwerking tussen De Nationale Opera en Het Nationale Ballet
13 tot en met 21 november 2021 in Nationale Opera & Ballet