Danstheater AYA maakt toegankelijk danstheater voor een jong publiek waarin gevoelige onderwerpen niet worden geschuwd. Zo ook in Dubbelbloed #2 waar danser en performer Ali Zanad laat zien hoe het is om zijn geboorteland Irak te verlaten. Een noodgedwongen reis getekend door pijn en verlies. Als vluchteling komt Ali naar Nederland. Van Bagdad naar Brabant. Het contrast tussen de gebruiken van thuis en het vrije Nederland zijn voelbaar, soms grappig maar soms ook zeker confronterend. Hoe bouw je een nieuw leven op in een ander land?

AYA Dubbelbloed fotograaf Menno van der Meulen2

In de voorstelling leren we Ali beter kennen. Hij deelt zijn observaties in zijn nieuwe thuisland met onder andere zijn ouders, wat de verschillen tussen de culturen duidelijk blootlegt. Ali heeft hierbij een zeer sterke stage presence en schakelt moeiteloos tussen spel en dans. Hij beheerst beide disciplines overtuigend en neemt je mee in zijn verhaal. Je gelooft hem en je voelt zijn strubbelingen, angst en tweestrijd.

Zangeres Karima el Fillali gaat in gesprek met Ali, danst met hem en zingt in het Arabisch en Westers om kleuring te geven aan Ali’s verhaal. Haar rol is daardoor wat diffuus waarbij het wellicht sterker was geweest om haar juist niet in dialoog te laten gaan met Ali. Ali’s spel is namelijk zodanig sterk dat hij de dialoog niet nodig heeft om zijn verhaal te vertellen. Bij met name de Arabische zang weet Karima de emotie te raken. Zij schakelt moeiteloos van zang naar het maken van oorlogsgeluiden of een luchtalarm waarbij je direct de angst van het moment gaat voelen.

AYA Dubbelbloed 2 fotograaf Menno van der Meulen3

De voorstelling heeft vaart en kenmerkt zich door verschillende dansvormen, speelstijlen en muzieksoorten. Dubbelbloed #2 is daardoor een eigentijdse voorstelling die zeker niet alleen geschikt is voor een jong publiek. Het verhaal over vluchten en thuiskomen is meer dan actueel.

Dubbelbloed #2 is nog tot 11 en met april te zien in het land. Daarnaast wordt het verhaal ook als besloten schoolvoorstelling gespeeld.
Meer informatie is te vinden op: www.aya.nl  

Gezien: 8 februari 2022 - Theater de Krakeling Amsterdam

RecensieDubbelbloed #2