De Staat en Georgina Verbaan winnen Gouden Notekraker 2017

Zilveren Notekrakers voor Celine Cairo en Sarah Bannier

De Staat en actrice Georgina Verbaan zijn de winnaars van de Gouden Notekrakers 2017. Bij Sena en NORMA aangesloten collega-artiesten en -acteurs bestempelden hun prestaties als de meest bijzondere van het afgelopen seizoen. Celine Cairo en Sarah Bannier wonnen de Zilveren Notekrakers, een aanmoedinginsprijs voor aanstormend talent.

De Gouden Notekraker is de prijs van uitvoerende kunstenaars voor uitvoerende kunstenaars. In de categorie muziek liet De Staat de overige genomineerden Chef’Special en Sue The Night achter zich. Georgina Verbaan won, in de categorie Televisie, van Pierre Bokma en Jeroen van Koningsbrugge. De winnaars namen de prijs maandagavond in ontvangst in de Amsterdamse poptempel Paradiso. De presentatie was in handen van presentator Jörgen Raymann.

De Staat - winnaar Gouden Notekraker Muziek 2017
Nederlandse rockband uit Nijmegen. De band speelt sinds september 2007 in haar huidige bezetting met als frontman Torre Florim. Sinds 2009 bracht De Staat 5 albums uit. Ze stonden op festivals als Lowlands, Pinkpop, Sziget en Glastonbury. Daarnaast heeft De Staat de Vlaamse band dEUS vergezeld op hun tour door Engeland. Torre Florim zet zich in voor stichting Dichterbij. Samen met zangeres Roosbeef maakte hij een album voor deze stichting, met als inspiratiebron de gedichten van verstandelijk beperkte mensen. In januari 2016 kwam het vierde album O van De Staat uit en in november Live in Utrecht. De band heeft eerder dit jaar een ‘headline tour’ gedaan wat hen bracht in Duitsland, Polen, Tsjechië, Hongarije, Oostenrijk, Zwitserland, Italië en Frankrijk. Onlangs was De Staat goed voor een uitverkochte AFAS Live.

Georgina Verbaan - winnares Gouden Notekraker Televisie 2017
Georgina Verbaan is (stem)actrice en columniste. Ze werd bekend door een flink aantal verschillende tv- en filmproducties en groeide uit tot een gerespecteerd actrice. Voor haar rol in ’t Schaep ontving Georgina Verbaan in 2007 de Beeld en Geluid Award en voor haar rol in de speelfilm De Surprise (Mike van Diem) werd zij in 2015 geëerd met een Gouden Kalf. Recent speelde zij in de films Brasserie Valentijn (Sanne Vogel) en Meester Kikker (Anne van der Heide) en op televisie in Alleen op de Wereld en La Famiglia. Ook in het theater is zij zien, zoals onlangs naast Jeroen Spitzenberger in de voorstelling Venus onder regie van Johan Doesburg.  Daarnaast schrijft Georgina Verbaan wekelijks een column voor NRC Next en Lux en ligt haar eerste boek Loze Ruimte sinds kort  in de boekhandels. Op de Nederlandse televisie was Georgina dit jaar te zien in de BNN-VARA serie Klem,  wat haar de Gouden Notekraker-nominatie opleverde.

Celine Cairo - winnares Zilveren Notekraker Muziek 2017
Na een eerste EP die veel stof deed opwaaien in 2010 schreef Celine Cairo (1990) de nummers voor haar tweede EP Follow. Voor haar debuutalbum Free Fall deed ze inspiratie op in Los Angeles en New York. In LA vond ze producer Bill Lefler, die o.a. Laura Jansen, Dotan en Ingrid Michaelson produceerde, met wie ze haar frisse Indie/Pop-sound smeedde en uiteindelijk het album opnam.  Het resultaat is een dromerige maar stevige popplaat vol verhalende liedjes. Ze stond meermaals in DWDD, verkocht klein en grote zalen uit en trad op in New York, Hamburg, Brussel en Kaapstad.

Sarah Bannier - winnares Zilveren Notekraker Televisie 2017
Actrice Sarah Bannier (1990) groeide op in Bussum en studeerde in 2013 af aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie Ze was onlangs te zien in de avontuurlijke jeugdserie Lost in the Game bij Zapp en in het Sinterklaasjournaal van de NTR. Begin 2017 was Sarah te zien in de serie B.A.B.S. waarin zij de vaste rij-instructrice van Loek Nieuwenhaag (gespeeld door Diederik Ebbinge) speelt. Zij dankt haar nominatie voor de Zilveren Notekraker aan haar vertolking van de jonge Mieke in de VPRO dramaserie De Maatschap, geïnspireerd op de familie Moszkowicz en geregisseerd door Michiel van Jaarsveld. Vorig jaar wonnen Douwe Bob en Thekla Reuten de Gouden Notekraker en werd de Zilveren Notekraker toebedeeld aan het Nationaal Jeugd Jazz Orkest en Matthijs van de Sande Bakhuyzen. Eerdere winnaars van de Gouden Notekraker zijn o.a. Dotan, Kim van Kooten, Wouter Hamel, Daan Schuurmans, Annet Malherbe, Racoon, Carice van Houten, Caro Emerald en Anna Drijver.
Op www.goudennotekraker.nl  is de volledige lijst van winnaars van 1974 tot en met 2016 te vinden.

Uitzending op Cultura
De TV-registratie van de optredens én de uitreikingen van de Zilveren en Gouden Notekrakers 2017 is a.s. zaterdag 9 september om 19u35
terug te zien op NPO Cultura.
Herhalingen van deze registratie zijn:
zo. 10-09 om 10u50 / ma. 11-09 om 17u38 / di. 12-09 om 09u03 / do. 14-09 om 06u45