Wim Sonneveld wordt groots herdacht tijdens het ‘Wim Sonneveld Gala’, ter gelegenheid van zijn 100ste geboortedag, op woensdag 4 en donderdag 5 oktober in Koninklijk Theater Carré.
Op 28 juni 1917 wordt Sonneveld in Utrecht geboren en zou dit jaar 100 jaar geworden zijn. Vele jaren geleden bestond er de grote DRIE, Toon Hermans, Wim Kan en last but not least Wim Sonneveld. Het team dat vorig jaar de 100ste geboortedag van Toon Hermans herdacht werkt nu ook aan deze herdenking. Wim Sonneveld is op 8 maart 1974 in Amsterdam op 56 jarige leeftijd overleden.
Sonneveld vertolkte teksten van Annie M.G. Schmidt, Simon Carmiggelt, Michel van der Plas, Friso Wiegersma (Het Dorp) en natuurlijk de liedjes van de componisten Harry Bannink en Ruud Bos. In 1960 speelde Sonneveld de hoofdrol in de musical ‘My Fair Lady’ en was hij ruim 700 keer te zien als Professor Higgens in deze eerste Nederlandse musical voordat de musicalrage in Nederland doorbrak. Bekende typetjes van Sonneveld zijn Willem Parel (film), Frater Venantius, Nikkelen Nelis. Vele jaren bracht hij zijn theaterprogramma’s met bekende gasten onder de naam ‘Een avond met Sonneveld’ en niet te vergeten zijn One man shows. Hij werd door theaterrecensenten omschreven als poëtisch chansonnier, karakterspeler en een tikkie ordinaire moppentapper. Sonneveld was bij het theaterpubliek zeer geliefd terwijl zijn homoseksualiteit nooit officieel bekend werd.
Wim Sonneveld Gala
Aan dit gala werken mee: Tony Neef en Paul Groot, die beiden de musical ‘Sonneveld’ hebben gespeeld. Verder Loes Luca, Sjors van der Panne, Mark Rietman, Annet Malberbe, Diggy Dex. De Wëreldbänd, het Ragazze Quartet en orkest onder leiding van Pol Vanfleteren.
Als het doek openzwaait, ‘Haal het doek maar op, doe het licht maar aan’, worden we meteen geconfronteerd met het begin van Sonnevelds carrière namelijk het lied ‘Als je voor een dubbeltje geboren bent’ van Louis Davids waar hij in 1936 zijn carrière begon met kleine rolletjes. Gedurende het gehele gala zien we theater- en privébeelden geprojecteerd die een goed beeld geven van de veelzijdigheid van deze ster. Paul Groot en Tony Neef zingen ‘Omdat er een ander is’ gevolgd door Tony Neefs meesterlijke ‘Josefien’. Vervolgens zien we Loes Luca helemaal in haar element met ‘Daar is de orgelman’, 'De koningin van Lombardije’ en ‘Dora’ uit de musical de Kleine Parade een productie van Sonneveld. Mark Rietman leest brieven voor die Sonneveld schreef aan zijn partner, tekstschrijver en ontwerper Friso Wiegersma en Paul Groot draagt de brieven voor die Wiegersma aan hèm schreef uit de bundel ‘Niemand dan wij’ gepubliceerd door Nijgh & van Ditmar. Groot vertolkt op sublieme wijze ‘Tearoom Tango’, ‘Ome Tijs’ waarbij de zaal uit volle borst meezingt en ‘Nikkelen Nelis’ is een zaaloptreden met veel succes. Eveneens brengt Groot de sketch ‘Man achter het loket’. Rietman brengt de conference ‘Waar is de gulle lach’. Na bijna drie kwartier wordt het eerste gedeelte afgesloten met Diggy Dix die het prachtige lied ‘Aan de Amsterdamse grachten’ gaat rappen! Helaas is dit totaal onverstaanbaar in de zaal en een regelrechte belediging voor WIM SONNEVELD die wordt geëerd.
Na de pauze is het gala aanmerkelijk beter en zit er ook meer vaart in het programma. Jammer dat het tweede gedeelte, na de pauze, begint met een ‘cascadeurs act’ dat totaal misplaatst is op dit gala. Een verademing is het gedeelte waar Loes Luca en Annet Malherbe zich uitleven met o.a. ‘Margootje uit Madurodam’ en ‘Marjoleine’. Sjors van der Panne zingt een paar nummers van Sonneveld waaronder ‘De zomer van 1910’ maar overtuigt niet echt. Aan het eind neemt het gezelschap afscheid met ‘Haal het doek maar op, doe het licht maar uit’ en neemt het eindapplaus in ontvangst maar niet voordat we ‘de ster van de avond’ Wim Sonneveld zelf op beeld hebben gezien en gehoord met het prachtige ‘Het Dorp’ met als gevolg een daverend applaus.
Duidelijk is maar weer dat er heel wat voor komt kijken om een groots feestelijk gala te organiseren en te regisseren dat klinkt als een klok.
Samenstelling en regie: Ronald Klamer, toneelbeeld Wim Dresens, geluid Boudewijn Bruijs en Steven Pollema.
Een registratie van ‘Het Wim Sonneveld Gala’ wordt uitgezonden op 31 december aanstaande (Oudejaarsavond) door AVROTROS op NPO2.
Wim Sonneveld feestelijk herdacht in Koninklijk Theater Carré
