Leeuwarden is dit jaar Culturele hoofdstad van Europa. De afgelopen jaren is er keihard gewerkt aan het programma en dit weekend werd LF2018 dan eindelijk officieel geopend.
In de stad zelf kon je er niet omheen: op meer dan 35 locaties (binnen en buiten) waren voorproefjes te zien van wat ons het komende jaar te wachten staat. Tentoonstellingen, theater, Friese paarden, muziek, op iedere straathoek was iets te beleven. Terwijl je naar de grote neon letters keek die op de daken “Yn it hert” (in het hart) spellen, hoorde je in de verte al gejuich en de aanstekelijke drums van de Almondegas. Een straat verderop kwam de stille fanfare een winkel uit, gevolgd door een rij mensen met gevulde kruiwagens van Sense of Place. Zichtbaar is het enthousiasme dat dit feest oproept, zowel bij de artiesten als bij toeschouwers en zelfs de winkeliers. Het feest is overal en van iedereen. Het thema van het jaar is Mienskip (gemeenschap/samenleving) en dat voel je in alles.
Openingsspektakel
Het weer werkte op zaterdag niet mee, dat moge duidelijk zijn: het miezerde, en de koude wind ging door merg en been. Maar Friezen zijn niet van suiker en de drie pleinen waarop de officiële openingsceremonie van LF 2018 plaatsvond stonden stampvol. De sfeer was goed, tijdens het wachten werd al spontaan gezongen door het publiek. Om 21:45 was het dan zo ver: er werd afgeteld, en het grote spektakel barstte los. Op de drie pleinen klonk muziek van de daken, uit het publiek, en natuurlijk uit de grote torens die op elk plein stonden. Op deze torens werd een visuele show gegeven met een combinatie van dans, zang en projecties.
Hoewel alle drie de pleinen (doormiddel van live verbindingen) dezelfde muziek hadden, kregen ze een eigen sfeer met dank aan de selectie eigen muzikanten per plein. Het gouverneursplein zette een internationale sfeer neer met o.a. de zangeressen Lucette van den Berg en Shaza Hayek. Het Oldehoofsterkerkhof toonde Friese trots met o.a. Piter Wilkens en rapper KUÒ. Het Wilhelminaplein had een meer klassieke sfeer met het NNO (dat op de trappen van het Fries Museum te zien was) en Nynke Laverman.
Het lied “Seis oere thús” van Nynke Laverman was leidende draad in de muziek, en zijzelf betrad al zingend op een prachtige Friese hengst het plein. Als slot van het geheel kwam van de toren een rood koord naar beneden. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima trokken aan dit koord om hiermee de klokken te luiden die de opening van LF2018 symboliseerden. Na de ceremonie hield de feestsfeer in Leeuwarden onverminderd aan, en de officiële afterparties waren al snel tot de nok gevuld. Het was een feest waar Leeuwarden trots op mag zijn, en het belooft veel moois voor het komende jaar.
Marijke Muoi
Onderdeel van het openingsweekend van LF2018 was ook de première van Marijke Muoi. De voorstelling maakt deel uit van Under de Toer. Under de Toer presenteert 32 bijzondere verhalen, die in één van de 750 Friese kerken zijn geboren. Maria Louise van Hessen-Kassel was een regentes uit Leeuwarden. Ze was bij het volk geliefd en kreeg onder hen de bijnaam Marijke Muoi (Tante Marijke). In de voorstelling neemt zij het publiek mee in het woelige 1795, waar voor het eerst verkiezingen plaatsvonden en een revolutie zich aandiende. Zij wil zich als een zorgzame tante over alle betrokken partijen ontfermen, en hen het inzicht van een ander perspectief geven.
Als publiek word je letterlijk deel van de voorstelling: je bent onderdeel van het volk en volgt één van de tien betrokken personen/acteurs op de voet. Alle partijen zijn vertegenwoordigd: adel, geestelijken, geleerden en gewone burgers. Zij nemen je mee in en om de kerk, en vertellen hun kijk op de situatie. Dit betekent dat je slechts een deel van de complete voorstelling ziet. En dat maakt het nu juist zo bijzonder! Je leeft mee met jouw perspectief, en ziet dat andere partijen soms haast niet te bevatten keuzes maken. Wanneer je dan na afloop van de voorstelling met anderen uit het publiek in gesprek gaat merk je dat zij een heel ander deel van het verhaal hebben gezien, en daarmee uitleg kunnen geven aan wat voor jou onbegrijpelijk leek. Hiermee snijdt de theatergroep een heel actuele boodschap aan: in deze tijd waarin iedereen zijn mening van de daken lijkt te schreeuwen en waarbij radicalisering op de loer ligt, is het van wezenlijk belang om ook het perspectief van de ander te willen zien. Alleen zo kan rust gevonden en bewaard worden.
Marijke Muoi is een ijzersterke voorstelling die ik nog zeker negen keer zou willen zien, al was het maar om alle perspectieven een keer mee te maken. De voorstelling is nog tot en met 17 maart 2018 te zien in de Grote Kerk in Leeuwarden. Meer informatie, speeldata en tickets vind je op www.marijkemuoi.fr
Algemene informatie over LF2018 is te vinden op 2018.nl