Verrassende seizoenpresentatie door de Nederlandse Reisopera in Koninklijk Theater Carré

Door Hans van Oort

De Nederlandse Reisopera presenteert zijn plannen voor het komende seizoen 2018 /2019. Directeur Nicolas Mansfield heet iedereen van harte welkom en memoreert dat het afgelopen seizoen, een fantastisch jaar met mooie producties, zeer succesvol is geweest. Er werd zelfs 99 % zaalbezetting gehaald en uitverkochte zalen bij de producties ‘La Traviata’ en ‘Siroe, re di Persia’ terwijl de productie ‘Der Fliegende Holländer’ de theaters gaat bespelen van 20 april tot en met 9 juni aanstaande.

Mansfield benadrukte dat de Reisopera het publiek bezoekt in een aantal verschillende steden in ons land en dat het komende seizoen een aardig aantal Nederlandse zangers en zangeressen wordt gecontracteerd. Met Puccini, Korngold en Sondheim is het aanbod gevarieerder dan ooit! In oktober gaat het gezelschap van start met een uitgebreide tournee door Nederland met Puccini’s ‘Tosca”. Daarna wordt vervolgd met ‘Die tote Stadt’ van Korngold, een coproductie met Theater Magdeburg (Duitsland). In december wordt -op veler verzoek- weer een MeezingMessiah in Carré georganiseerd. Het seizoen wordt in maart 2019 afgesloten met een zijstapje uit het reguliere genre met Stephen Sondheims musical ‘A Little Night Music met in de hoofdrollen Paul Groot en Susan Rigvava-Dumas. 

In de zomer van 2018 neemt de Nederlandse Reisopera deel aan de Robeco Summer Nights en het Grachtenfestival Amsterdam. Tevens verhuist het gezelschap van de Perikweg, een onderkomen van de laatste 60 jaar. In juli zijn de kantoren definitief gevestigd in het Enschedese Wilminktheater terwijl de ateliers hun intrek nemen in de Performance Factory eveneens in Enschede. Met ingang van het nieuwe seizoen heeft de Nederlandse Reisopera voor het eerst in zijn geschiedenis een hoofdsponsor! TKH Group uit Haaksbergen ( Ov.)

Tosca
Seizoen 2018/2019 wordt geopend met een nieuwe productie van Puccini’s geliefde Operaklassieker ‘Tosca’, in een regie van Harry Fehr. De muzikale leiding is in handen van David Perry en aan deze productie werken mee het koor Consensus Vocalis en het Orkest van het Oosten.

Die tote Stadt
Op 8 december 2018 gaat de Opera ‘Die tote Stadt’ van Erich Wolfgang Korngold in Enschede in première en is landelijk te bezoeken tot en met 12 februari 2019. Deze eerste coproductie met Theater Magdeburg (Duitsland) was in 2016 in Duitsland een groot succes. De regie van deze productie is in handen van de Duitse regisseur Jakob Peters-Messer, die in het huidige speelseizoen ‘Siroe, re di Persia’ heeft geënsceneerd. De muzikale leiding van deze productie is in handen van Antony Hermus, de begeleiding wordt verzorgd door het Noord Nederlands Orkest met als solisten o.a. Daniel Frank (Paul) en Iordanka Derilova (Marietta).

A Little Night Music
Een verrassende keus is de derde grote productie Stephen Sondheims musical ‘A Little Night Music’. Een zijstapje dus eigenlijk uit het eigen repertoire. De titel is afgeleid van Mozarts ‘Eine kleine Nachtmusik’, maar het plot is ontleend aan Ingmar Bergmanns film ‘Glimlach van een Zomernacht uit 1955’, dat een seksuele stoelendans in hogere Zweedse kringen rond 1900 tot onderwerp heeft. De regie is in handen van Zack Winokur en de muzikale leiding wordt gedaan door Ryan Bancroft. Voor deze productie zijn Paul Groot (Frederik Egerman) en Susan Rigvava- Dumas (Desiree Armfeldt), Laetitia Gerards (Anne Egerman) en acteur Guido Spek (Frid, bediende) gecast. Het Gelders Orkest zal de begeleiding verzorgen. ‘A Little Night Music’ is vooral bekend vanwege de evergreen ‘Send in the Clowns’ en zal te zien zijn van 16 maart 2018 – 9 april 2019 in de theaters.

Na het enorme succes in 2015,2016 en 2017 zal er ook dit jaar in 2018 weer een MeezingMessiah worden georganiseerd in samenwerking met Koninklijk Theater Carré. De kaartverkoop start hiervoor in mei 2018. www.carre.nl.

De Vrienden van de Reisopera zullen per 1 februari, nadat de Vereniging Vrienden van de Reisopera zal zijn opgeheven, onderdeel vormen van de Nederlandse Reisopera. Lid van de Vrienden zijn geeft recht op allerlei activiteiten die door de Reisopera worden georganiseerd zoals een operacursus, exclusieve kijkjes achter de schermen en meet & greets met uitvoerenden van de producties.

Als ‘intermezzo’ kregen we deze middag een voorproefje van een prachtig uitgevoerde ‘Send in the Clowns’ gezongen door Susan Rigvava- Dumas begeleidt door Evert-Jan de Groot aan de vleugel. Verder sprak Mansfield over Talentontwikkeling en het Kunstenplan 2017 / 2020. De allerlaatste voorstelling in 2020 is een herneming van ‘Tristan und Isolde’ uit 2013. De rol van Isolde zal dan worden vertolkt door de Nederlandse sopraan Kelly God. In april van 2018 staat een operaconferentie gepland tezamen met alle Operagezelschappen in Nederland om gezamenlijk plannen te maken voor verdere onderlinge samenwerking. Nicolas Mansfield was tevreden en terecht trots. Hij besloot iedereen hartelijk te bedanken voor de inzet, organisatie en aanwezigheid.

Een mooi seizoen gaat de Nederlandse Reisopera presenteren in de verschillende Nederlandse theaters.

Verdere informatie: www.reisopera.nl