Theaterroute Huizen smaakt naar meer, veel meer

Gelukkig liet regisseur en theatermaker Johan Verheij zich niet uit het veld slaan toen hij zijn eerste ideeën voor de Theaterroute Huizen openbaarde. Dit zou nooit gaan werken in Huizen. Maar Verheij zette door en op 9 april 2017 waren er drie succesvolle theateravonden achter de rug. Bij Verheij en bij het publiek was meteen de wens geboren om dit evenement in 2018 te gaan herhalen. En zo gezegd, zo gedaan.

Theaterroute Huizen “In het kielzog van de visser”
Vanaf het moment dat de kaartverkoop van start gaat is er een ware stormloop op de kaartjes. Mensen die vorig jaar niet mee zijn konden omdat het uitverkocht was, zijn er dit jaar als de kippen bij om een kaartje te bemachtigen.
In plaats van drie avonden is "De Theaterroute" dit jaar uitgebreid met een extra avond. Met negen voorstellingen per avond is er plek voor ruim achthonderd mensen tijdens het hele event. Per avond kan je vijf voorstellingen bekijken. Voor de mensen die alle voorstellingen willen zien is er een Pass Partout kaart voor twee avonden. Maar er zijn negen voorstelling hoor ik je denken... Ja dat klopt echter de eindvoorstelling is iedere avond hetzelfde.

Ontvangst Kalkovens
Vanaf het begin tot het einde is deze Theaterroute een avontuur. En niet alleen voor inwoners van het plaatsje Huizen maar ook van er buiten. De ontvangst is in de schitterend gerestaureerde Kalkovens. De bezoekers worden hier ontvangen en ingedeeld in groepen. Ook is er nog tijd voor een drankje.
De sfeer zit er door deze omgeving er meteen al goed in. Na het welkomstwoord van Johan Verheij is het tijd om te vertrekken. Groep na groep verdwijnt ergens in de richting van het dorp.
De afstanden tussen de verschillende speellocaties is ongeveer 10 minuten en dat is voor iedereen goed te doen. Een aantal mensen die daar wat moeite mee hebben, rijden mee op de fiets.
Het verrassingselement is dat je geen idee hebt waar je naar toe gaat en welke voorstelling je gaat zien. In het programmaboekje staat een opsomming van alle voorstellingen maar dat is leuk om achteraf nog eens naar te kijken. Op de avond zelf heb je er weinig aan.

Speellocaties
Dit jaar heeft de organisatieweer een aantal bijzondere locaties weten te vinden. Hier zullen de verschillende voorstellingen gespeeld gaan worden. Van een ruime fabriekshal bij de firma BN International tot de intieme en kleine ruimte van kledingzaak “The Closet”. Iedere ruimte ademt zijn eigen sfeer en heeft zijn eigen geschiedenis. Zo krijg je als bezoeker meteen de kers op je taart. Want naast een prachtige voorstelling is de ambiance van de verschillende locaties meer dan alleen maar een plek om te spelen.
Voorstellingen
Alle voorstellingen bestaan uit een stukje geschiedenis van het plaatsje Huizen. Geen saaie opsomming van feiten maar overtuigend vertolkte verhalen. Er is dan ook nog eens mooie cast aanwezig om deze verhalen te vertolken.

Rein van Schagen speelt “De laatste Visser” in de Botterwerf. De geur van houtbeits stroomt je neusgaten in als hij vertelt over de oude visindustrie.
Martijn van Wil speelt in de Oude Kerk “De ongelovige” slechts verlicht door een tiental kaarsen vertelt de monnik Thomas over de geschiedenis van deze kerk.
Aukje van Ginneken en Sebas Berman spelen “De Gooise moordenaar”. Het stuk wordt ondersteunt door de emotionele en krachtige dans van Rianne Wijman. De Gooise stoomtram heeft in zijn bestaan het leven genomen van honderdzeventien mensen. Het verhaal van deze spoorverbinding tussen Naarden en Hilversum speelt zich nu af in een enorme fabriekshal. In deze halkomt de kracht en intensiteit van de voorstelling helemaal tot zijn recht kan komen.

In modewinkel “The Closet” speelt acteur Gijs Vennix de voorstelling “Het mannetje van de radio”. Hier wordt een duistere sfeer gecreëerd en oude radio’s zijn spaarzaam verlicht door imitatie waxinelichtjes. Als deze geschiedenis anders was gelopen dan was niet Hilversum het mediapark van Nederland geworden. Dan hadden al die TV- en radiostations in Huizen gestaan.

Een bizar en morbide verhaal over de moord van een vrouw in 2001 wordt vertelt door Jacques-Hein Vermolen en Carolina Mout. Dit onder muzikale begeleiding van Ari van Vliet. Het verhaal maakt verschillende emoties los bij de bewoners van Huizen die vanavond bij deze voorstelling aanwezig zijn.
In het Huizer Museum spelen Sandra Vennix en Eric Dewes “De achterkleindochter van de schout”. Een fascinerende geschiedenis over de heer Habermehl die in 1806 voor ruim twee duizend gulden de functie van Schout kocht. Bij die functie hoort ook het Schoutenhuis en laat dit nu de huisvesting zijn van het Huizer Museum.

“Het gezicht van de vluchtelingen” is een verhaal wat zich in het heden afspeelt. Nyncke Bergman, Astrid Cattel en Alaa Abdulrahman laten na hun vertelling over Syrische vluchtelingen het publiek in ijzige stilte de Boerderij verlaten. Een heel indrukwekkend verhaal. In Galerie Ateliers De Rokerij spelen Fred Butter, Diana Dobbelman en Adriënne Kleiweg het fascinerende verhaal over burgemeester Hendrik Vlug. Een tragisch verhaal over hoe een carrière van een man een compleet andere wending kan krijgen en wat een lijdensweg dat veroorzaakt. Het intieme spel van deze drie zeer ervaren acteurs zorgen ervoor dat dit verhaal diep in je hart door dringt.

De avond eindigt waar die begonnen is, bij de kalkovens. Het publiek krijgt hier een historisch liefdesverhaal van een meisje van goed komaf die verliefd is geworden op een eenvoudige vissersjongen. Een verhaal met een happy end en ze leefden nog lang en gelukkig.

Toekomst
Theaterroute Huizen is een succes en vraagt om meer. Vraagt om een nieuwe serie in 2019 maar vraagt ook om meer locaties. Andere dorpen en steden. Johan Verheij is daar ook al hard mee bezig. Hij vertelt aan het einde van de laatste avond dat in september het publiek bij Theaterroute Breda te op bezoek kan gaan. Hier komt later binnenkort vast meer informatie over.