Reuzen in het centrum van Leeuwarden

Verslag: Debora Meester 

Gedurende drie dagen heeft Leeuwarden bezoek van een paar reuzen. Ze lopen door de stad en hebben veel bekijks. Naar schatting 95.000 bezoekers zijn er vandaag op de eerste dag en het blijkt zeer de moeite waard. Alleen al het formaat van de reuzen is indrukwekkend: het (kleine!) meisje is vijf meter hoog, haar hond Xolo drie meter en de duiker spant de kroon: maar liefst elf meter hoog is deze gigant. Als hij de gracht verlaat en op de kade is gehesen, torent hij hoog boven de menigte uit.

Het Franse straattheatergezelschap Royal de Luxe heeft met de reuzen al vele grote steden aangedaan en voor Leeuwarden, Culturele hoofdstad van Europa in 2018, is dit een van de hoogtepunten van het culturele jaar. Het is een gewichtig schouwspel. Het meisje weegt 800 kilo en de duiker, die een eindje verderop in de stad over een brug(getje) loopt weegt 3000 kilo. Een kolos die toch heel vertederend overkomt met zijn grote vriendelijke ogen waarmee hij belangstellend om zich heen kijkt. In totaal worden er dit weekend 400.000 bezoekers in de Friese hoofdstad verwacht. En hoewel het maar zelden zo enorm vol is in de binnenstad van Leeuwarden is de sfeer gezellig en gemoedelijk.

Het kleine meisje heeft bij het station geslapen. Om tien uur wordt ze wakker en begint ze samen met haar hond aan een wandeling door de stad. De reuzen bewegen zich voort met hulp van een legioen Franse en Nederlandse vrijwilligers. Zij hebben samen twee weken getraind om ervoor te zorgen dat de reuzemarionetten zich soepel door de stad kunnen begeven. Alleen al voor de duiker zijn er 40 mensen nodig om hem te laten lopen. Aan lange touwen over grote katrollen springen de in mooie kostuums geklede vrijwilligers naar beneden, waardoor de reus zijn voeten kan optillen. Er is een strakke coördinatie voor nodig, want je wilt niet dat zo’n gigant over zijn eigen benen struikelt.

Het is een prachtig spektakel, vindt ook minister van cultuur Ingrid van Engelshoven. Zij sluit in de middag aan als de duiker op weg is naar het Zaailand. Daar wordt deze zeer geslaagde dag afgesloten met een knal, een curieuze muziekwagen met grote bekkens en veel confetti. De reuzen zijn inmiddels gaan slapen maar zaterdag en zondag komen ze opnieuw in beweging. Een evenement dat je niet wilt missen.Meer informatie over Leeuwarden cultuurstad 2018 vind je hier