Wie heeft er geen droom? En wie fantaseert er soms niet over om het roer volledig om te gooien en om die droom waar te maken? Tessa Harmsen had zo’n droom en zij heeft besloten om deze droom na te jagen en uit te laten komen.
Met TapasTheater is haar droom uitgekomen. Een nieuw theaterconcept in Amsterdam. Niet midden in het centrum van Amsterdam gevestigd maar net even daar buiten, in de Andreas Bonnstraat.
De Andreas Bonnstraat ligt op een bijzondere plek in Amsterdam. Verscholen tussen de Wibautstraat, Mauritskade, het OLVG en het Oosterpark. In dit kleine gebied zijn naast het nieuwe TapasTheater ook het Het Badhuistheater en Theater Oostblok te vinden.
Op zondag 24 februari wordt het TapasTheater, na een proefperiode, officieel geopend. Tessa Harmsen heeft vrienden en pers uitgenodigd om eens te komen proeven van wat het TapasTheater zoal te bieden heeft. Ik kan jullie gelijk vertellen dat zij mij met dit nieuw concept compleet verrast heeft want dit is meer dan zo maar een avondje theater. Het is zo nieuw dat het moeilijk is om met woorden over te brengen wat er nu zo bijzonder is.
De naam TapasTheater dekt volledig wat het is. Naast heerlijke hapjes en drankjes kan je een keuze maken uit drie theatervoorstellingen per avond. Je kan er één bekijken of twee of je gaat gewoon naar alle drie de voorstellingen. Tussen door eet je een hapje en neem je een drankje. Iedere voorstelling duurt 20 minuten en wordt vier keer per avond gespeeld. Ook de prijs per voorstelling is heel toegankelijk gehouden, slechts € 7,-- per kaartje als je het in de voorverkoop aangeschaft. En voor 50 cent extra koop je het kaartje in het theater zelf.Iedere maand wisselt het theatermenu. De voorstellingen zijn ook heel divers te noemen. Verschillende theaterdisciplines worden naast elkaar geprogrammeerd. Dat maakt TapasTheater uniek. Er voor iedereen elke maand weer iets nieuws te ontdekken.
Bij binnenkomst word je meteen verrast door de bijzonder warme sfeer van het horeca gedeelte. De styling van het pand is uitgevoerd door Rob Snoek. Snoek is onder andere bekend van de vormgeving en de rekwisieten van de voorstelling Soldaat van Oranje. De bar is even een klein trappetje omhoog en achter in die ruimte is ook nog een zit gedeelte. De gemoedelijke sfeer is hier meteen goed te voelen. Op een beeldscherm staan de aanvangstijden van de voorstellingen. Ook dit scherm is qua styling mooi opgenomen in het geheel. Op een duidelijke plek maar niet te dominant aanwezig.
Via een receptie belletje wordt de aanvang van de voorstelling aangekondigd. Hierbij gelden enkele huisregels telefoon volledig uit en als je na de voorstelling de zaal verlaat, hoe enthousiast je ook bent geworden, nog even rustig blijven. Dan kan het groepje afdalen richting de kelder. Hier moet ik even aanwennen want hier beneden zijn vier zaaltjes te vinden. Hoe dan?
Voorstellingen
Mijn eerste voorstelling is het optreden van cabaretier Benjamin van der Velden. Een lichte tinteling van opwinding overvalt mij als ik het eerste zaaltje binnenkom, je zit wel heel erg dichtbij de artiest. Dit is zo waanzinnig om mee te maken. Publiek en artiest zijn hier één geheel. Van der Velden vertelt later dat het ook voor hem zo’n bijzondere ervaring is. "Je speelt zo dicht op het publiek en dat maakt best spannend."
Mijn tweede keuze is de voorstelling “Begin” van Hanneke Last. In dit, voor mijn gevoel iets grotere zaaltje, hangt meteen een andere sfeertje. Veel met licht kan er niet gedaan worden maar hier hangt een mooie zachte intieme sfeer. Een sfeer ie ontzettend goed past bij deze voorstelling. Ook Hanneke Last vertelt later dat het mooie aan het spelen in deze setting dat directe contact met het publiek is. Spannend en uitdagend voor de maker en voor het publiek.
Ondanks dat er vier voorstellingen te zien zijn heb ik nog maar tijd om er nu nog één te bekijken. Ik kies voor “Meedoen” van Lisa Ostermann. Ook weer in een compleet andere zaaltje. Deze heeft een, met dik tapijt beklede, verhoging waar je heerlijk half liggend de voorstelling kan gaan bekijken. Ook de voorstelling van Ostermann is weer compleet anders. Drie compleet verschillende voorstellingen op één middag. Wat een genot om dat mee te mogen maken.
Uiteraard gaat, op een reguliere TapasTheater avond, het er relaxter aan toe. Dan zit er meer ruimte tussen de voorstellingen in. Heb je even de tijd om te genieten van je hapje en je drankje.
Ik ben heel blij dat de droom van Tessa Harmsen uitgekomen is. Ik denk ook dat dit concept heel succesvol kan worden en dat het zeker niet beperkt hoeft te blijven tot Amsterdam. Er is zo ontzettend veel aanbod aan jong en nieuw talent en Harmsen biedt met haar TapasTheater een prachtig platvorm om dit talent te zien.
Kijk op de website van TapasTheater voor het aanbod van deze maand en geniet van een bijzondere nieuwe theater ervaring.