Uitmarkt Musical Sing a Long 2019  "De orkestrepetities"

Er zijn jaarlijks twee programma’s op de televisie waar een groot deel van de Nederlandse bevolking een uitgesproken mening over heeft. De eerste is het Songfestival en het tweede is de Musical Sing a Long op de Uitmarkt in Amsterdam.

Men vindt het prachtig of men vindt het helemaal niks, maar we blijven wel altijd tot het eind kijken. Want nieuwsgierig zijn we, als kijker, allemaal .
Aan de uitzending, die we in minder dan anderhalf uur aan ons voorbij zien komen, gaat een behoorlijke voorbereiding aan vooraf. Helaas geldt dat niet voor alle acts, maar daar kom ik zo op terug.

Repetitie Musical sing a long 2019 foto Andy Doornhein 0787
Het is de vrijdag voor de zondag van de uitzending. Op de ten Katemarkt begint langzaam maar zeker het leven op de gang te komen. In de Hannie Dankbaarpassage is het nog heel erg stil. Voor de ingang van De Hallen Studio’s zie ik Ivo van Leeuwen met de leden van het Dutch Event Choir. In de rust van de morgen nemen zij nog éénmaal de komende uren door. Want het is hier waar de orkestrepetities plaats vinden.

Repetitie Musical sing a long 2019 foto Andy Doornhein 0786

De leden van het New Symphonic Orchestra van Maurice Luttikhuis druppelen ook langzaam binnen. Het voelt een beetje als het begin van een feestje. Iedereen verwelkomt elkaar en de dagelijkse dingen worden even besproken, zoals de vakantie, hoe gaat met de kinderen.
De technici en de mensen van de productie die zijn echter al hard aan het werk, want het schema van vandaag is zeer strak.

Repetitie Musical sing a long 2019 foto Andy Doornhein 0843

De artiesten en gasten opvang is vandaag in Studio 1. Deze Studio is onder andere bekend van de uitzendingen van RTL Late Night. Ook Shownieuws is aanwezig om een leuk item te draaien over deze repetitiedag.

Misschien vraag jij je af waarom deze repetitie nodig is? Er wordt toch immers altijd ook op de dag zelf nog een repetitie gehouden? Ja dat laatste klopt helemaal. Je kan je vast wel voorstellen dat repeteren met alleen piano begeleiding of met een band toch wat anders is dan met een live orkest. Dat geldt voor de optredende artiesten maar zeker ook voor het orkest en koor.
Tijdens deze eerste repetitie wordt er hier en daar wat geschaafd en soms weer ergens wat verbouwd zodat orkest, koor en cast mooi een éénheid vormen.
Ook wordt er rekening gehouden met een scenario dat het orkest niet zou kunnen optreden. Daarom wordt er van ieder nummer een orkest opname gemaakt.
Mensen van techniek en productie en natuurlijk de regie zijn aanwezig en maken driftig aantekeningen om straks alles in goede banen te kunnen leiden.

De dag verloopt op rolletjes, mede dankzij de goede zorgen van het team van producent Marc Nelissen. En aan het einde van de dag staat iedereen te popelen om er weer een mooie uitzending van te maken.
Oh ja ik zou nog terug komen op die act waar wat minder voorbereiding aan vooraf is gegaan. Dat lezen jullie in mijn verslag over de zondag, de dag van de uitzending.

Repetitie Musical sing a long 2019 foto Andy Doornhein