In deze tijden verwacht je het eigenlijk niet, maar op maandag 13 juli zijn we aanwezig op een heus persevent bij TapasTheater. Naast de bizarre Corona-periode doet ook het weer rare dingen, maar we boffen: vandaag schijnt de zon volop! En dat komt goed uit, want vandaag is de aftrap van het TapasTheater zomerseizoen. Ook bestaat TapasTheater deze zomer twee jaar en speelt deze week de honderdste productie. Reden genoeg voor een Corona-proof feestje!

Voor degene die nog nooit van TapasTheater hebben gehoord: schaam je, hier een korte introductie. In 2018 werd TapasTheater opgericht door Tessa Harmsen die graag mensen in aanraking wil brengen met theater. Veel mensen vinden een avondje theater een te lange zit waardoor ze liever thuisblijven. Met TapasTheater biedt Harmsen de oplossing: In TapasTheater pick ’n mix je jouw ideale avond samen. In het theatergedeelte in de kelder zijn drie of vier voorstellingen van 20 minuten vier keer op een avond te zien. Je kunt binnenkomen en gaan wanneer je wilt en er is tijd genoeg om één of meerdere voorstellingen te bezoeken. In de gezellige foodbar op de begane grond kan je bijkletsen, borrelen en/of eten, op het moment dat het jou het beste uitkomt.

TapasTheater Lisa LesleyPols
TapasTheater is inmiddels een bekend fenomeen in de culturele wereld. Geliefd bij theatermaker en theaterbezoeker. Gevestigde namen, zoals Lone van Roosendaal, Tony Neef, Alfred van den Heuvel en Guido Spek lieten hier een andere kant van zichzelf zien. Maar TapasTheater biedt ook nieuw talent de kans om in aanraking te komen met publiek. Wegens de capaciteit was TapasTheater het laatste theater dat dicht moest, volgens de maatregelen, maar door diezelfde capaciteit was het ook het eerste theater dat zijn deuren weer mocht openen.

Previews
Ondanks “het nieuwe normaal” is de middag zo verzorgd dat we de volledige TapasTheater-ervaring meekrijgen. Er is ruime afstand tussen de tafeltjes waaraan borrelsnacks geserveerd worden, maar ook de drankjes én een hapje uit de foodbar. Na een kort welkomstpraatje van Harmsen krijgt Tom Lash het woord. Hij staat momenteel zelf met zijn cabaretprogramma “Op De Tast” in TapasTheater en praat de middag aan elkaar. Voor deze gelegenheid krijgen we op de begane grond, dus in de foodbar, een paar korte previews te zien van de voorstellingen die nu en komende weken in TapasTheater te zien zijn.

Ze hadden net drie voorstellingen van hun mini-musical gespeeld toen TapasTheater dicht moest. Gelukkig was daar kans op terugkeur en zijn ze in september weer te zien: Simon Brommer en Nikki van Rossum, het Jongemakers-Collectief, krijgen dan ook de eer om af te trappen met de eerste preview. Naast deze en anderen previews interviewt Lash de verschillende makers, waaronder Lisa Ostermann (winares Leids Cabaret Festival), Iris Bakker (net afgestudeerd aan Codarts Muziektheater) en Frédérique Sluyterman van Loo (verschillende musicals, waaronder Billy Elliot en De Grote Drie). De middag laat een mooie afwisseling in genres zien, maar ook in spelers. Precies wat je ook kunt verwachten als je een avondje TapasTheater doet. Musical, cabaret, toneel, muziek. Wat vooral naar voren komt is dat intimiteit tussen acteur en publiek. Dit ervaren we ook als we twee voorstellingen mogen bekijken, maar eerst is er tijd voor taart.

Speciaal voor deze gelegenheid is er een taart laten maken met de affichefoto’s van iedere productie die in TapasTheater heeft gestaan. En dat zijn er dus honderd. Onvoorstelbaar, maar ze staan er allemaal op. Luuk Ransijn krijgt de eer om de taart aan te snijden, met aan weerszijde Michelle van de Ven en Tom Lash. Zij staan deze week in TapasTheater en de voorstelling van Ransijn is de honderdste productie.

Voorstellingen
Na deze heerlijke en bijzondere taart is er gelegenheid voor interviews en het zien van de voorstellingen. In de zaaltjes is normaal ruimte voor 15-18 man, maar nu mogen er maar maximaal acht mensen toegelaten worden. Wij zien als eerste Michelle van de Ven met “Schuldig bevonden”. Van de Ven kennen we van grote producties zoals Aspects of Love en Sweeney Todd. Maar in TapasTheater speelt ze een intrigerende toneelmonoloog. Erg beklemmend, zeker omdat je er bovenop zit. Dat de afwisseling groot is binnen TapasTheater, blijkt wel als de voorstelling van Luuk Ransijn zien: “Luuk-a-Like”. Pas 20 jaar is Ransijn, maar zijn humor en teksten zijn vol van zelfspot, pakkend en tegelijk ontroerend.

TapasTheater taart1 LesleyPols
Het mooie aan TapasTheater is de combinatie: food, drinks & theatre. En dat allemaal op één avond die je naar eigen wens kunt samenstellen. Ik ben een groot liefhebber van TapasTheater en heb er al meerdere voorstellingen mogen zien. Zelf was ik bang dat de geweldige sfeer verloren zou gaan door de maatregelen van “het nieuwe normaal”. Het tegendeel is waar. Het lijkt intiemer en sfeervoller dan ooit.

Ben je (weer) toe aan een avondje uit of nieuwsgierig geworden naar dit waanzinnige concept? Check dan snel www.tapastheater.nl  en pick ’n mix jouw ideale avond uit!