Maak je lichaam en geest vrij met Lijf010

Ja hoor, 5 juni 2021 wordt voor theaterliefhebbers een dag om nooit te vergeten. In veel theaters was te horen: “Ja we mogen weer, we zijn weer open” Zo ook in Rotterdam bij Maaspodium. Iedereen loopt hier met zo’n enorme smile rond. Maar er is nog een reden dat men hier zo vrolijk is. Het is de dag dat het project Lijf010 van start gaat. Lijf010 is de eerste editie van de stadsprojecten waar Maas Theater ieder zomer mee terug wilt komen. Actuele thema’s uit de buurt ophalen en die dan in een bepaalde kunstvorm weer terug geven aan de stad.

Thema

Het thema dit jaar is ons lijf, “Als je je lijf voelt, voel je leven” Het afgelopen jaar is een jaar waar de verbinding met de buitenwereld een beetje de ver van mijn bed show geworden is. Thuiswerken, Zoom Meetings, appen, chatten, mailen, wie heeft er niet in een digitale bubbel moeten functioneren? Ons leven en ons lijf is enigszins onder een laagje digitaal stof verdwenen, tijd om weer te gaan leven en te gaan voelen.

010Lijf foto Andy Doornhein 2774
Wandelen

Lijf010 is een pop-up Kunst route door de bijzondere wijk Delfshaven. Deze vier kilometer lange wandeltocht voert je langs acht verschillende foto’s, gemaakt door fotograaf Hilde Harshagen. Door het scannen van een QR code op de foto kom je op een webpagina die deze foto verbindt met een podcast, muziek en video. Mooie, bijzondere en ook ontroerende verhalen met als thema ons lichaam, of beter gezegd hun lichaam. De wandeling begint en eindigt bij Maas Theater. Ik heb gekozen voor de wat snellere variant, ik luister alleen naar de verhalen. Thuis kan ik op mijn gemak dan ook video’s en de muziek luisteren.

010Lijf foto Andy Doornhein 2840

Extra’s

Het is weekend en dan organiseert Maas Theater en Dans nog meer extra’s rondom dit project. Ik start met een heerlijke lunch en twee live optredens. De lunch is fantastisch en ieder dag van het weekend ook anders heb ik begrepen. Vandaag is het de dag van Saul. Saul is één van de modellen die door Hilde Harsbergen is gefotografeerd. Zuil nummer twee om precies te zijn. Saul is slechts achttien jaar oud en leeft heel bewust en gezond. De lunch is dan ook een mooie verse pasta salade met pesto, een voedzame smoothie en fruit. De proteïnebar mag ik natuurlijk ook niet vergeten. De muzikale verrassing komt van “AWKWARD i”  en “Nina Giampaolo”. Deze artiesten brengen liedjes waarvan de teksten gebaseerd zijn op de verhalen die bij de foto’s horen.

Aan de wandel

Dan is het wel tijd om te gaan lopen. De weergoden zijn ons vandaag ook gunstig gestemd. Het is niet te warm en niet te koud. Neem echt op een warme dag drinken mee, of koop onderweg bij de verschillende lokale horeca gelegenheden iets, je hebt dan echt genoeg extra vocht nodig.

Een belevenis

Ik ga niets vertellen over de foto’s en de verhalen. Die moet je zelf gaan opzoeken en beleven. Bij elke foto heb ik de podcast opgestart, dat kan je doen door met je telefoon de QR code bij de foto te scannen of, als het wat drukker is, de QR code op de plattegrond met de route scannen. Maakt het jezelf vooral makkelijk. Oortjes in of een koptelefoon op is wel een must. Ga je, net zo als ik, lopen en luisteren, let dan extra goed op dat er ook nog verkeer is in de stad. Eén geluk, het grootste deel van de route hoef je nauwelijks druk verkeer te kruisen. De verhalen zijn zo mooi gebracht dat ik al snel de wereld om mij heen aan het vergeten ben.

010Lijf foto Andy Doornhein 2784

Nieuwe bewustwording

Al wandelend en luisterend lijkt het of er een nieuwe bewustzijns vorm in mij naar boven komt. Ik voel de wind langs mijn huid blazen, ik ruik de stad en ik zie meer dan ik normaal zou zien. Mijn ogen scannen de omgeving af en ik ontdek een nieuw stuk Rotterdam. Ieder verhaal is voor mij precies de afstand van de éne foto naar de volgende. Soms even stilstaan om weer wat extra beelden in mij op te nemen. Er gebeurt echt iets met mij, de verhalen raken mij en de stad raakt mij. Hier en daar maak ik een praatje  met een buurtbewoner. Wat is er veel leven op straat hier. De foto’s zijn trouwens heel mooi in de omgeving opgenomen. Op sommige plekken versmelt het beeld met de openbare ruimte en wordt zo één geheel met de buurt of de locatie.

Na iets meer dan een uur ben ik weer terug bij Maaspodium. Maar je kan er veel en veel langer over doen als je zou willen en ik denk dat ik van deze route zelf ook nog eens een lange versie ga maken. 

Curatoren Moniek Merkx en Sara Giampaolo hebben Rotterdam een prachtig mooi project geschonken. Bijzondere foto’s die in hun schoonheid versterkt worden door de verhalen die er over verteld worden.Wil je een stukje Rotterdam ontdekken en ook nog eens een onderdeel zijn van een bijzonder kunstproject dan is deze route een absolute aanrader.
Meer informatie en kaarten: www.maastd.nl/lijf010