The show must go on, mooier dan ooit

In het unieke project “Mooier dan ooit” telt de cultuursector af naar het moment dat de culturele sector weer volledig open mag. Onder leiding van Albert Verlinde is de afgelopen maanden op ongekende schaal samengewerkt binnen de cultuursector: maar liefst 750 organisaties werken mee aan dit project. Op vrijdag 18 juni wordt vanaf 60 locaties tegelijk feest gevierd. Vanaf diverse daken (en balkons) wordt vanavond een optreden gegeven, waarmee de artiesten letterlijk van de daken schreeuwen dat het “Mooier dan ooit” wordt. Op het balkon van het Posthuis Theater in Heerenveen is de eer aan twee van Friesland’s beste acts: Elske DeWall en Vangrail.

Het is een regenachtige avond, er trekken wat onweersbuien langs, maar gelukkig blijft heftige regenval uit. Elske DeWall begint haar eerste optreden na 1,5 jaar ingetogen met een perfect uitgekozen nummer: In Nije Dei (voor de niet-friezen onder ons: Een nieuwe dag). Elske wordt vanavond vergezeld door gitarist Peter Krako, samen zetten ze een prachtige sfeer neer. Van het ingetogen begin tot ijzersterke uithalen in Purple Rain, Elske zingt loepzuiver, en menig voorbijganger blijft aandachtig staan luisteren.

Na vier nummers van Elske DeWall is het de beurt aan Vangrail. Deze vijfkoppige band weet als geen ander hoe je een feestje bouwt, weer of geen weer, en ook vanavond staan bij het tweede nummer al mensen op straat te dansen. De energie van de band is aanstekelijk, het lange niet-optreden heeft daar geen afbreuk aan gedaan. In tegendeel, frontman Raynaud Ritsma klimt van enthousiasme haast over de balustrade van het balkon. De mannen spelen de ene hit na de andere, en het toegestroomde publiek zingt uit volle borst mee.

Helaas duurt het feestje maar een kwartier, dat is alle tijd die de band vanavond heeft. Maar niet getreurd: op 25 september a.s. staan zowel Elske DeWall als Vangrail weer samen in het Posthuis theater. Dan voor volledige optredens. Na vanavond durf ik wel te stellen dat dat een geweldige avond gaat zijn!Kijk voor tickets op www.posthuistheater.nl