FUTURE FOR THE PAST

Interactieve voorstelling over “verborgen” verhalen van de Nederlandse koloniale geschiedenis

Sites of Memory heeft een unieke manier gevonden om in deze turbulente tijd een internationale theatervoorstelling te maken. In de nieuwe voorstelling Future for the Past wordt de verbonden koloniale geschiedenis tussen Nederland en Zuid-Afrika belicht door kunstenaar uit beide landen. Ze vertalen hun visie op dit actuele onderwerp in zang, poëzie, dans, beeldende kunst en theater. Ruim een jaar na de dood van George Floyd en de opleving van de Black Lives Matters beweging in Nederland, is de urgentie van dit onderwerp niet afgenomen.

Future for the Past is een interactieve theatrale stadswandeling door Amsterdam en Utrecht. Het publiek wordt met 360º video en live optredens meegenomen in een reis door de tijd. Sites of Memory kijkt met deze voorstelling niet alleen naar het verleden, maar geeft het podium aan makers uit beide landen, met uiteenlopende achtergronden, verhalen en expertises, om hun visie op dit onderwerp te delen. Cultureel historicus en mede-oprichter van Sites of Memory Jennifer Tosch: ‘Met Future for the Past willen wij de hiaten in kennis en bewustwording over het beladen verleden vergroten. We proberen de Nederlandse geschiedenis niet te demoniseren of te herschrijven. Wij zeggen: het verhaal is niet compleet.’

Theatermaker en mede-oprichter Katy Streek vult aan: ‘Juist binnen het debat rondom kolonisatie en racisme moeten gesprekken op verschillende manieren gevoerd worden. Future for the Past brengt het gesprek teweeg door het publiek een ervaring aan te bieden: een beleving vanuit verschillende disciplines en perspectieven.’

Tijdens de voorstelling wordt het publiek in kleine groepjes door de stad geleid. Op de route langs historische locaties in de stad worden 360º video’s afgewisseld met live optredens. De stad verandert in een theater waarbij de gebouwen het decor en toevallige voorbijgangers of bewoners de medespelers vormen.

In oktober 2020 heeft Sites of Memory een eerste proef gedaan met deze voorstellingsvorm in Amsterdam. Het was een groot succes: alle voorstellingen waren volledig uitverkocht en er was veel interesse om dieper in het onderwerp te duiken. Om die reden is Future for the Past in 2021 terug met voorstellingen in Utrecht en Amsterdam. De voorstelling staat van 1 t/m 11 juli in Amsterdam en vervolgens van 2 t/m 10 oktober in Utrecht.

Reacties van bezoekers op Future for the Past 2020:
- “I’ve never felt this strongly about a performance before. Thank you.”
- “Thank you for creating a voice for these lost enslaved. Very valuable necessary for the greater
good of our (Dutch) society”
- “Loved the singing, the stories, powerful and concrete. Will remember and try to share them”
- Loved it, thank you for honoring the memory of the Black community!
- This is a great (untold) story to be told and such a big step forward to take everyone along on the journey & in the story since last years!! Very impressed :)

Voor kaarten: www.sitesofmemory.nl en www.stadsschouwburg-utrecht.nl