Op 27, 28 en 29 augustus staat de 44ste editie van de Uitmarkt dan toch weer op haar vertrouwde stek op het Museumplein in Amsterdam. Aangepast natuurlijk, en nog niet in de alom bekende vorm met de vele binnen- en buitenpodia, de boekenmarkt, de culturele infostands, en de grote aantallen optredens, artiesten en bezoekers. Maar de nationale herstart van het culturele seizoen in Nederland wordt dit jaar in een uniek Uitmarkt Openluchttheater op een zo groot mogelijke wijze gevierd. Mét live publiek op het Museumplein en mét de vele televisiekijkers thuis. En samen met vele theaters in het land die met een speciale editie van het Nationaal Theaterweekend dit weekeinde hun deuren openen.

Een groot aantal Nederlandse artiesten staat op het podium, zoals Tania Kross, Douwe Bob, Ruth Jacott, Big2, Hans Klok, Het Nationale Ballet, Jamai, WIES, Amartey, Rob Dekay, OG3NE en musicals als Titanic, Diana & Zonen, Amélie, The Sound of Music en Disney’s Aladdin.

Normaal is de Uitmarkt bij uitstek dé plek waar publiek en makers en producenten elkaar ontmoeten. De coronapandemie en de huidige overheidsrestricties beperken helaas de mogelijkheid om dit in volle omvang te organiseren. ‘Maar we zijn enorm trots en blij dat we met in acht neming van de geldende maatregelen, dit jaar toch de nationale opening van het culturele seizoen kunnen vieren op deze Uitmarkt, waar we publiek, artiesten, makers en producenten een veilige fysieke podiumervaring kunnen bieden en mensen thuis kunnen laten genieten van een gevarieerd programma’. Aldus Geerte Udo, namens het bestuur van de Uitmarkt.

‘Live’, maar dus wel met een gereguleerde toegang, met vaste zitplaatsen, online reserveringen en een vaccinatiebewijs of negatieve testuitslag. Wees op tijd want het aantal zitplaatsen is beperkt.

Vanaf dinsdag 3 augustus vanaf 18:00 uur zijn alle programma’s van de Uitmarkt 2021 te vinden op www.uitmarkt.nl  en kunnen kaarten worden gereserveerd.

De samenwerking met de NPO, AVROTROS en NTR resulteert in 3 grote televisieshows
1 Uitmarkt 2021: Mooier dan Ooit, Ode aan Doe Maar
Na een coronaslaap van bijna 2 jaar ontwaakt, op de muziek van de legendarische band
Doe Maar de cultuur in Nederland, rijk, vol leven en Mooier dan Ooit!
Presentatie: Buddy Vedder.
(AVROTROS, NPO1, 20.30 – 21.50 uur)

2 Uitmarkt 2021: De Opening
Met vrijwel alle kunstvormen op het podium klassiek, pop, jazz, comedy, dans en wereldmuziek, streetdance en country kun je met recht het culturele seizoen voor geopend verklaren. Presentatie: Eric Corton.
(NTR, NPO2, 20.30 – 21.30 uur)

3 Uitmarkt 2021: Musical Awards, the Kick-off
Alsof corona niet bestond, de beste musicals uit de geschiedenis en de mooiste musicals van het nieuwe seizoen op het podium met heel veel sterren en prijzen. Er worden drie unieke eenmalige publieksprijzen uitgereikt, om de aftrap van het Musical Awards jubileumjaar te vieren. De Musical Awards worden in 2022 voor de 20e keer uitgereikt. Presentatie: Frits Sissing en Romy Monteiro.
(AVROTROS, NPO1, 21.40 - 22.50 uur)

Theaters en concertzalen uit Amsterdam en het hele land nemen deel aan het Nationaal Theaterweekend. In eigen huis bieden zij voorstellingen, optredens en activiteiten aan voor gereduceerd tarief en kan het publiek met eigen ogen en oren ervaren hoeveel moois er weer wordt gemaakt. De programmering van het Uitmarktweekend het Nationaal Theaterweekend kun je vinden via uitmarkt.nl.

De Uitmarkt vindt elk jaar het laatste weekend van augustus plaats in Amsterdam en wordt in opdracht van Stichting Uitmarkt georganiseerd door XSAGA Festivals, het samenwerkingsverband tussen De Vries Producties en XSAGA.

Uitmarkt 2021: Mooier dan Ooit, Ode aan Doe Maar

Tijdens de eerste avond van de Uitmarkt 2021 staat de popgroep Doe Maar centraal. Tijdens een sensationeel concert zullen verschillende artiesten, zoals o.a. Jamai, O’G3NE, Ruth Jacott en Rob Dekay het unieke repertoire van Doe Maar ten gehore brengen! Zij worden hierbij begeleid door de band van Jimmy van den Nieuwenhuizen. Nummers als Sinds 1 dag of 2, Smoorverliefd en De Bom worden afgewisseld met archiefbeelden van hun concerten waarbij gillende tienermeisjes in de rij staan voor de band en vooraan bij al hun concerten.

Daarnaast wordt er op speelse wijze geschakeld naar diverse culturele locaties in het hele land met verrassende bijdragen van onder anderen Plien en Bianca en Anne Wil Blankers. Dit concert vormt de start van het Nationaal Theaterweekend en de campagne Mooier dan Ooit, waar meer dan 750 culturele instellingen bij aangesloten zijn. Het concert wordt mede mogelijk gemaakt door NPO Cultuur.

Buddy Vedder presenteert de bijzondere avond die ook in het teken staat van de wereld van cultuur en entertainment. Een wereld die zich de komende maanden weer opent na lang dicht te zijn geweest. Niet alleen in Amsterdam, maar in heel Nederland en het wordt Mooier dan ooit! 

Mooier dan ooit
Met het ongekende unieke project ‘Mooier dan ooit’ hebben de makers, de mensen voor en achter de schermen en het publiek de afgelopen tijd op een bijzondere manier afgeteld naar het moment dat alle theaters, poppodia, musea, festivals, opleidingen, etc weer open mogen.

Albert Verlinde, voorzitter van het Nationaal Theaterfonds: “Ik ben ontzettend blij dat met deze aftrap het startsein is gegeven voor een nieuw theaterseizoen. We hopen hiermee alle Nederlanders enthousiast te maken om weer een bezoek te brengen aan de theaters.”

Kaarten
Theaters en concertzalen uit hele land nemen deel aan een het Nationaal Theaterweekend. Binnenkort zijn alle deelnemende theaters aan het Nationaal Theaterweekend te vinden op www.mooierdanooit.nl

Kaarten voor het unieke openluchttheater op het Museumplein zijn verkrijgbaar vanaf dinsdag 3 augustus op www.uitmarkt.nl . Met gereguleerde toegang, met vaste zitplaatsen, online reserveringen en een vaccinatiebewijs of negatieve testuitslag. Wees op tijd want het aantal zitplaatsen is beperkt.