Een absurdistische locatievoorstelling in een festival setting, met een thema dat nog nooit zo relevant is geweest als nu!

Het verhaal van EINDLAND gaat over twee toekomstige primitievelingen die leven bij het afvoerputje van de wereld. Al boerend en scheldend duiken ze daar de verroeste resten van een beschaafde wereld op. De resten van deze beschaving die de wezens nooit gekend hebben roepen vragen op… EINDLAND is tien jaar geleden ontwikkeld door theatergroep ECHO voor Festival over het IJ aan de NDSM-Werf in Amsterdam. De recente ontwikkelingen in de wereld laten goed zien dat het thema van EINDLAND relevanter is dan ooit, en schreeuwen dan ook om reprise! En die gaat er komen: tien dagen lang bij de ASM Haven/Stadsblokken; een spectaculaire locatie, vlakbij het centrum van Arnhem. De Stadsblokken veranderen van 8 t/m 19 september 2021 in een post-apocalyptische fabel.

EEN MINI-FESTIVAL
De ASM Haven/Stadsblokken in Arnhem is voor de reprise van EINDLAND een gedroomde locatie. Niet alleen voor een buitenvoorstelling op het water, maar voor een hele festival-setting. Om zo’n setting te creëren hebben Hoogte80 Festival en theatergroep ECHO de handen ineen geslagen. Samen zullen zij het EINDLAND-terrein tien dagen lang omtoveren tot een post-apocalyptisch -maar evengoed gemoedelijk- mini-festival. Inclusief live-muziek, waanzinnig lekker plantaardig eten én EINDLANDS eigen speciaalbier ‘HOPSAP’, ontwikkeld in samenwerking met Brouwerij De Snor.

RELEVANTER DAN OOIT
theatergroep ECHO maakte EINDLAND tien jaar geleden voor Festival over het IJ op de NDSM-werf in Amsterdam. Het idee van een virus dat de hele wereld zou platleggen was nog ver weg. Klimaatcrisis nog niet eens zo actueel als dat dat nu is. Wel crashten er op mysterieuze wijze vogels neer in Amerika en Zweden. Dode vissen kwamen bovendrijven en krabben legden met duizenden tegelijk het loodje. 2011 is het jaar van de aardbeving en tsunami in Japan, waarbij een kernenergiecentrale ernstig beschadigd raakte. Dat we het allemaal overleefd hebben is een wonder. We zijn er nog en kampen nu met een hardnekkig virus dat de wereld maar niet met rust wil laten. Gaan de vaccinaties een einde maken aan corona of gaat corona een einde maken aan de mensheid en zijn overheersing van de aarde? Dat zijn vragen die voor ECHO spelen.

De recente ontwikkelingen in de wereld laten goed zien dat het thema van EINDLAND (hoe ziet het leven eruit na het einde?) relevanter is dan ooit. Daarom moesten ze deze voorstelling naar eigen zeggen wel opnieuw uitbrengen. EINDLAND anno nu zal een bewerking zijn van het oorspronkelijke stuk waarin de actualiteit, die onze bizarste verbeelding overtreft, nog meer een plek krijgt.

“Energiek en verrassend.” Volkskrant
“Magisch Kijkje in een mythische wereld.” NRC
“De gedroomde locatietheatervoorstelling.” NRC


EINDLAND: THE GAME
Je hoeft niet te wachten tot september voor een post-apocalyptische ervaring. Op 14 augustus lanceert theatergroep ECHO een spel dat ze samen met spellenmaker Niels Pieterse, kunstenaar en illustrator Petra Bouwens, fotograaf Juuke Schoorl, en spellenkoning Richard Janssen (Spelkwartier) ontwikkeld hebben.
EINDLAND: THE GAME daagt je uit om jouw omgeving te bekijken door de ogen van een wezen dat in het jaar 2393, 200 jaar na de apocalyps, leeft in een gebied wat ooit de stad Arnhem was. Het spel kan gespeeld worden in aanloop naar de voorstelling, tot de laatste speeldag op 19 september. Op eindlandthegame.tgecho.com wordt een ranking bijgehouden. De speler die aan het eind van de speelperiode bovenaan de ranking staat is de gelukkige winnaar van een post-apocalyptisch kunstwerk dat Petra Bouwens speciaal voor EINDLAND gaat creëren.

CREDITS EINDLAND
Tekst: Jibbe Willems
Spel: Anna Schoen, Lotte Dunselman, Jiska Mensink
Regie: Roeland Hofman
Muziek: Daan Hofman
Dramaturgie: Ninke Overbeek
Scenografie concept (2011): Marloes en Wikke, uitvoering en interpretatie (2021): Noa Helder
Geluid: Erik Drost
Licht: Edwin Smits
Productie: Caco Verhees
Zakelijke leiding: Corien van der Poll
PR: Janai Shiboleth en Rik Veldhuizen


Kaarten voor EINDLAND zijn vanaf nu verkrijgbaar via bit.ly/eindland-ticketshop  
Kijk voor meer informatie op de website: https://h80festival.nl/eindland/