Taste, gaat alle zintuigen prikkelen

Als tijdens de presentatie van een nieuwe voorstelling mijn hartslag van 68 slagen per minuut stijgt naar 153 slagen per minuut gebeurt er iets bijzonders. Dat is precies wat de makers van de voorstelling “Taste” voor ogen hebben. Alle zintuigen van de bezoeker prikkelen,  smaak, reuk, tast en nog veel meer.

Vandaag ben ik te gast bij de presentatie van de voorstelling "Taste" in het voormalige Aviodome in Amsterdam. Vanaf nu zit op deze locatie 'Taste Theater Amsterdome'.  Een uniek theater want deze voorstelling vraagt hierom.

“Taste” gaat geen gewoon theaterstuk worden. Nee “Taste” wordt een 360 graden audiovisueel spektakel, waarbij dus ieder zintuig geprikkeld gaat worden.

Ik heb slechts een fractie van wat er gaat komen mogen beleven. Ook nog eens in een hele prille vorm want de repetities zijn nog niet zo lang geleden begonnen. De techniek zit nog in de fase van kinderschoenen, acteur Dragan Bakema heeft alle tekst nog niet voor 100% in zijn hoofd. Allemaal zaken dat niet konden voorkomen dat mijn zintuigen al aardig geprikkeld zijn.

taste Andy Doornhein 04

Waar gaat het over in “Taste”?
De schrijver Michiel Stroink vertelt: “In de winter van 2016 bedacht ik de noodlottige geschiedenis van een Chefkok die zijn wereld ineen ziet storten. Chefkok Jonathan Kelvin  ( Dragan Bakema ) weet op 12 jarige leeftijd al wat hij wilt worden, SMAAK. Niet voetballen maar proeven, proeven en nog eens proeven om zo de beste Chefkok te worden. Als het noodlot toeslaat verliest Chef Kelvin zijn smaak. Een ramp voor een super Chefkok.

Een prachtig onderwerp om mee te gaan werken, want hoewel het moeilijk echt voor te stellen is weten we dat als er één zintuig uitvalt een ander zintuig vaak veel gevoeliger gaat worden. Met dit gegeven zijn de makers aan de slag gegaan en zijn er verschillende disciplines, die met onze zintuigen te maken hebben, bij elkaar gekomen. 

Smaak
Voor de smaak, drie sterren Chef Jacob Jan Boerma, van restaurant De Leest. Hij gaat met zijn gerechten, bites, een extra magische dimensie toevoegen. De culinaire hapjes zijn composities die geïnspireerd zijn op wat het publiek gaat horen en zien. Ik denk dat we wat kleine kunstwerkjes gaan zien en proeven, die de reeds aangewakkerde zintuigen nog eens extra gaan prikkelen.

Zien
De ogen zullen gaan genieten van de beelden die door het trio Karl Klomp ( videokunstenaar ) en de broers Roel en Berend Boorsma ( Beeldconcept ) zijn ontworpen. Een 360 graden high resolution videowall zal het publiek onderdompelen in sensationele kunstzinnige beelden. Beelden die verborgen emoties misschien wel gaan aanwakkeren. Het lichtontwerp van Floriaan Ganzevoort zal natuurlijk ook aan dit zintuig een belangrijke bijdrage gaan leveren.

tatste Andy Doornhein 03

Gehoor

Muziek kan ontroeren, muziek kan troost bieden en romantisch maken. Het gehoor zal geprikkeld worden door composities van Joep Beving. Indringende schitterende composities ken ik al van hem en ik ben zo nieuwsgierig wat hij voor deze voorstelling gaat maken. In de nabespreking op de redactie vertelde ik dat ik tijdens de repetitie door het beeld en het geluid het gevoel gekregen had dat ik in een korte hypnose had gezeten. Voor dit gevoel is geluidskunstenaar Peter Zwart verantwoordelijk. Door gebruik te maken van de nieuwste techniek, gaat hij proberen het publiek in extase te brengen.

Reuk
Reuk is ons sterkste zintuig, wie kent dat gevoel niet, en stimuleert onze smaak. De geur van versgebakken brood doet bij iedereen het water in de mond lopen. Voor dit zintuig is scent creator Mark Buxton uit Parijs bij het team gehaald. Deze “Neus” zal de geur van “Taste” gaan creëren.

Dan is er nog een verborgen zintuig. Het zintuig waarvan we pas bewust worden als die geprikkeld wordt. Wie zijn in Nederland daar de beste mensen voor? Victor Mids en Oscar Verpoort ( Mind F*ck ) natuurlijk. Zij zullen acteur Dragan Bakema de tools geven om ook dit verborgen zintuig bij het publiek op te wekken.

tatste Andy Doornhein 02

Aan regisseuse Ola Mafaalani de schone taak om al deze mensen, met deze technieken, tot een voorstelling te vormen die men voor ogen heeft. Als dit gaat lukken wordt “Taste” een life-time experience.

Bij acteur Dragan Bakema danst het enthousiasme als een dol aura om hem heen. Eindelijk, na de corona maanden weer spelen, weer op het toneel staan. Het is een genot om getuige te mogen zijn van hoe Bakema in een fractie van een seconde transformeert naar de passievolle Chefkok Jonathan Kelvin

Laat je niet afschrikken door de prijs, “Taste” is geen dinnershow. “Taste” is, uiteraard zeggen de makers dat, een ervaring die je één keer in je leven maar kan hebben.
Na de presentatie van deze middag heb ik al een sterk gevoel dat ze daar waarschijnlijk wel gelijk in gaan krijgen.

Voor meer informatie en kaarten klik hier.