Eerste namen Holland Festival 2022 bekend

De Duitse componist en regisseur Heiner Goebbels presenteert in de 75e editie van het Holland Festival zijn nieuwe werk A House of Call. My Imaginary Notebook. De Brits-Azerbeidzjaanse muzikant Sami Yusuf treedt samen op met zijn eigen band en met Amsterdams Andalusisch Orkest en Cappella Amsterdam. Zij spelen in het programma When Paths Meet onder andere het nummer ONE, dat werd gecomponeerd voor de afgelaste editie van het Holland Festival in 2020. Voor het festival in juni 2022 werkt het Holland Festival samen met twee associate artists: de Frans-Beninse zangeres Angélique Kidjo en de Duitse theaterregisseur Nicolas Stemann. Zij leveren een bijdrage aan het festivalprogramma met eigen werk en worden betrokken bij de totstandkoming van een deel van het festival.

Heiner Goebbels: A House of Call. My Imaginary Notebook  
Componist en regisseur Heiner Goebbels presenteerde in 1983 voor het eerst zijn werk in het Holland Festival en is sindsdien een graag geziene gast bij het publiek. A House of Call. My Imaginary Notebook is een vierdelige cyclus van composities waarin Ensemble Modern Orchestra uit Frankfurt reageert op stemmen die Goebbels in een denkbeeldig notitieboekje heeft bewaard. De stemmen is hij tijdens projecten, reizen, persoonlijke ontmoetingen of in archieven tegengekomen en keren nu terug in dit project dat hij, speciaal met Ensemble Modern in gedachten, heeft gecomponeerd. 

Foto Sami YusufHet Concertgebouw: 18 juni 2022   

Sami Yusuf: When Paths Meet  
Sami Yusuf wordt geroemd om zijn zang en composities, in zijn liederen is een sterke voorkeur voor soefimuziek te horen. Zijn composities zijn geïnspireerd op traditionele muziek en mystieke poëzie. Speciaal voor het Holland Festival 2020 componeerde Sami Yusuf het lied ONE. De inspiratie hiervoor haalde hij uit gregoriaans gezang, liturgische muziek van de katholieke kerk, Andalusische klanken en uit de oude muziek van Khorasan. Voor When Paths Meet verweeft hij zijn eigen tradities met die van zijn vaste musici, Cappella Amsterdam en Amsterdams Andalusisch Orkest. 

Het Concertgebouw: 6 juni 2022

Associate artists  
Voor het vierde jaar op rij werkt het Holland Festival samen met associate artists die worden betrokken bij de totstandkoming van een deel van het festivalprogramma. De associate artists voor deze jubileumeditie zijn de Frans-Beninse zangeres Angélique Kidjo (1960) en de Duitse theaterregisseur Nicolas Stemann (1968). Het volledige programma van het Holland Festival, inclusief het werk van en rondom Angélique Kidjo en Nicolas Stemann, wordt bekendgemaakt op 8 maart 2022.  

De 75e editie van het festival opent in de eerste week van juni 2022. Tickets voor deze twee producties zijn vanaf vrijdag 10 december 2021 te koop via www.hollandfestival.nl.