Over de oorlog in Nederlands-Indië, verteld vanuit drie perspectieven.

Op woensdag 4 mei 2022 om 21:00 uur presenteert Theater Na de Dam de voorstelling De Oost bevrijd? in Koninklijk Theater Carré, Amsterdam. De voorstelling gaat over de onderbelichte verhalen van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië en de overgang naar de gewelddadige onafhankelijkheidsstrijd die daarop volgde. De Oost bevrijd? vertelt het verhaal vanuit drie perspectieven: het Indonesische, Indische en Molukse perspectief. Met onder andere Charlie Chan Dagelet, Marcel Hensema en Denise Aznam.

De Oost bevrijd?
5 mei 1945 was niet voor iedere Nederlander Bevrijdingsdag. De oorlog met Duitsland mocht dan voorbij zijn, meer dan 35 miljoen Nederlandse onderdanen leefden aan de andere kant van de wereld nog onder het juk van de Japanse bezetter. Kort nadat op 15 augustus 1945 ook Japan capituleerde en er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog, brak er een bloedige onafhankelijkheidstrijd los. Nederland, zelf net bevrijd van een bezetter, stuurde nu op zijn beurt troepen om het naar vrijheid strevende land opnieuw te bezetten. Nadat het in 1949 de onafhankelijkheid van Indonesië had erkend, moesten duizenden Nederlanders, zowel van Europese als Indische als Molukse afkomst, hun land verruilen voor het onze. Velen werden hier vervolgens gediscrimineerd vanwege hun huidskleur, laat staan dat er voor hun herinnering aan twee oorlogen aandacht was.

Met de nieuwe voorstelling in Carré geven de gerenommeerde schrijvers Dido Michielsen, Reggie Baay en Sylvia Pessireron stemmen aan de vergeten verhalen en perspectieven en laten zien hoe de oorlog van toen aan de andere kant van de wereld nog steeds doorwerkt in het Nederland van vandaag.

Onderbelichte verhalen
We vieren op 5 mei Bevrijdingsdag, toen eindigde in Nederland de bezetting, maar hoe bevrijd was iedereen nou echt? Voor veel Nederlanders werkte de oorlog bog jaren en zelfs generaties door.
Theater Na de Dam ziet het als zijn rol om theater te maken over onderbelichte oorlogsverhalen en pijn die niet erkend is. Zo is er naast theater over Nederlands-Indië ook een project over Suriname in WOII en worden er jongerenprojecten gemaakt over de misstanden in de psychiatrische verpleeghuizen tijdens de oorlog.

Cast en crew van De Oost bevrijd?
Regie: Olivier Diepenhorst
Concept: Theater Na de Dam
Teksten: Reggie Baay, Dido Michielsen, Sylvia Pessireron, Bo Tarenskeen
Spel: Charlie Chan Dagelet, Marcel Hensema, Denise Aznam en een vierde acteur
Dramaturgie: Bo Tarenskeen, Jaïr Stranders
Productie: Juliska Retra

 

 

Noot voor de redactie: Neem voor meer informatie, interviewverzoeken of beeldmateriaal contact op met Danielle van den Berg via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kaartverkoop
Eerste rang: €23,50 / tweede rang: €17,50
Kaartverkoop via: www.carre.nl

Over Theater na de Dam
Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om 21.00 uur zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Elk jaar spelen
gelijktijdig meer dan honderd voorstellingen, die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de
Tweede Wereldoorlog. Theater Na de Dam benadert elk jaar theatermakers met de vraag of zij speciaal voor 4 mei een nieuwe voorstelling willen maken die een actueel perspectief biedt op de Tweede
Wereldoorlog en de wereld van vandaag. Ook maakt Theater Na de Dam jaarlijks een
theaterprogramma met de NOS dat op 4 mei op televisie wordt uitgezonden. Daarnaast vormen jongerenvoorstellingen een wezenlijk onderdeel van Theater Na de Dam.

Het complete programma van Theater Na de Dam 2022 wordt op 4 april 2022 bekend gemaakt.

Ook in Carré
Op dinsdag 3 mei 2022 19:30 uur gaat de familievoorstelling Brieven van Mia (9+) van George & Eran Producties en ROSE Stories in première in Carré. De Brieven van Mia is een spannende, poëtische en muzikale voorstelling over een onwaarschijnlijke vriendschap tussen twee mensen uit twee verschillende werelden: het Syrische meisje Leila en een oude Joodse meneer Isa Cohen. Het is een verhaal waarin heden en verleden elkaar ontmoeten, over een nieuw begin na een pijnlijk geschiedenis.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Noot voor de redactie: Neem voor meer informatie, interviewverzoeken of beeldmateriaal contact op met Danielle van den Berg via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.