Op 4 mei 2023 vindt de veertiende editie van Theater Na de Dam plaats en de eerste programmaonderdelen zijn bekend. Zo speelt Jacob Derwig de voorstelling ‘Waar wij voor strijden’ in Koninklijk Theater Carré, is er een locatievoorstelling over de onderduikgeschiedenis van Artis en maakt Bambie een voorstelling over de beschieting op de Dam. Ook zijn er 42 jongerenvoorstellingen door ruim 350 jongeren in heel Nederland, waaronder Sjiwwe voor Sobibor met / in Kamp Westerbork en Laten we bij het bankje beginnen van het Nationale Theater.

THEATER NA DE DAM EDITIE 2023
Theater Na de Dam produceert dit jaar vier eigen voorstellingen en televisie-uitzending Vuur van de Vrijheid en presenteert vanaf half april zijn complete landelijke programmering (ruim 130 voorstellingen) inclusief 42 jongerenvoorstellingen. De eigen producties en een (nog klein) deel van de programmering staan op www.theaternadedam.nl.

Waar wij voor strijden door Jacob Derwig in Carré
Op 4 mei 2023 staat Jacob Derwig eenmalig in de piste van Carré in de rol van een toneelspeler die gebukt gaat onder een bijna onmenselijk geloof in de kracht van cultuur. Toneelschrijver Bo Tarenskeen schreef, geïnspireerd op nazi–propaganda uit de laatste jaren van de oorlog, een nieuwe toneeltekst over het geweld van de taal en de reddende werking van muziek. Violiste Liza Ferschtman stelt voor deze avond een strijkensemble samen, dat zich staande moet zien te houden te midden van zo veel geschiedenis …
Do 4 mei 2023 – 21:00 uur – Koninklijk Theater Carré, Amsterdam 

Duif in Artis
Theater Na de Dam presenteert de voorstelling Duif in Artis, een bijzondere locatievoorstelling in Artis die via verschillende perspectieven het vrijwel onbekende oorlogsverleden van deze dierentuin belicht. Schrijvers Tom Lanoye, Alfred Schaffer en Jolanda van den Berg schreven ieder een nieuwe monoloog over de onderduikgeschiedenis van Artis, onze omgang met elkaar en onze neiging elkaar te ontmenselijken.
Do 4 en vr 5 mei 2023 – Artis, Amsterdam 

De beschieting op de Dam door Bambie
Op 7 mei 1945 viert een uitgelaten menigte op de Amsterdamse Dam de bevrijding. Om drie uur ’s middags vuren plotseling Duitse SS’ers hun geweren af op de massa. Mensen zoeken dekking achter lantarenpalen en achter draaiorgel Het Snotneusje. Er vallen meer dan dertig doden en ongeveer honderd gewonden. Over deze gebeurtenis maakt Mimetheatergroep Bambie een beeldende voorstelling, met een belangrijke rol voor het draaiorgel, dat de muziek bij de voorstelling speelt.
Do 4, vr 5 en za 6 mei 2023 – Frascati Theater, Amsterdam

De Soldaat (#withfilter) in Theater Walhalla, Rotterdam
Theatermakers Franziska Menge en Jasper Koopmans laten zich in de voorstelling onderdompelen in (propaganda)beelden van soldaten uit zowel de Tweede Wereldoorlog als deze tijd. Jasper gamet graag een spelletje oorlog en trok als kind soldatenkleren aan, maar schrok toen hij een brief kreeg die hem confronteerde met zijn dienstplicht. Franziska heeft geleerd oorlog te veroordelen, mede door haar Duitse achtergrond, maar fantaseert erover om met een automatisch wapen te schieten. Beiden gaan op zoek naar de aantrekkingskracht van de soldaat.
Wo 3, do 4 en vr 5 mei 2023 – Theater Walhalla, Rotterdam 

JONG: Sjiwwe voor Sobibor in Kamp Westerbork
Op 2 maart 2023 was het tachtig jaar geleden dat de eerste trein vanuit kamp Westerbork naar Sobibor vertrok. In dat jaar volgden nog achttien treinen. Van 23 maart tot 6 juli (en ook op 4 mei) maken en spelen jonge theatermakers van Roestvrij theater de voorstellingenreeks ‘Sjiwwe voor Sobibor’. In zeven voorstellingen onderzoeken zeven jongeren nieuwe manieren van herdenken.
23 mrt, 13 apr, 4 mei, 8 jun, 6 juli 2023 – Kamp Westerbork 

JONG: Laten we bij het bankje beginnen, Het Nationale Theater, Den Haag
Op 4 mei 2022 stapten zeven jongeren in de levens van Ellis en Bernie, twee verliefde jongeren in Den Haag die in de oorlog van elkaar gescheiden werden en elkaar bleven schrijven via dagboeken. Samen volgden de jongeren het pad van Ellis en Bernie door Europa. Laten we bij het bankje beginnen is een muzikale roadtrip over liefde en onmenselijkheid van Het Nationale Theater.
Do 4 en vr 5 mei 2023 – Theater aan het Spui, Den Haag

MEER JONG
Tijdens de veertiende editie van Theater Na de Dam zetten ruim 350 jongeren in 42 projecten door heel Nederland zich in om 4 mei 2023 van betekenis te voorzien. Van Sittard tot Groningen en van Leiden tot Enschede klinken voor even de stemmen van
toen in het nu. Half april 2023 presenteren wij de 42 jongerenvoorstellingen op www.theaternadedam.nl

Op zaterdag 15 april komen alle 350 jonge spelers en makers samen in de Zuiderkerk, Amsterdam voor de Theater Na de Dam Jongerendag. Alle aanwezige groepen geven een korte presentatie, gevolgd door inspirerende workshops.

LANDELIJKE PROGRAMMERING
Half april is ook ons landelijke programma compleet met voorstellingen in alle hoeken van het land. Er zijn al een aantal voorstellingen bekend (Meer informatie via onze agenda):
Vlucht van Eric Corton in het Zaantheater, Zaandam
Hannah en Martin, een eenmalige herneming van het bejubelde stuk door Lineke Rijxman (Theo d'Or) en Willem de Wolf in Theater Bellevue, Amsterdam
 Dr Jazz van Daniël van Duijvenboden in de Verkadefabriek, Den Bosch, over een Luftwaffe-officier die zich ontpopte tot beschermer van de jazz.
Vergeten helden door Urban Myth over verzetsstrijders uit de voormalige Nederlandse koloniën in De Kleine Komedie, Amsterdam
De vergeten Twentse Lente op vliegveld Twente in Enschede met Johanna ter Steege.

Theater Na de Dam

Theater Na de Dam is een theatermanifestatie op 4 mei. Sinds 2011 zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om deze dag van extra betekenis te voorzien. Elk jaar spelen gelijktijdig om 21:00 uur meer dan 130 voorstellingen, die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. Ook maakt Theater Na de Dam jaarlijks een theaterprogramma met de NOS dat op 4 mei op televisie wordt uitgezonden. Daarnaast vormen jongerenvoorstellingen sinds 2012 een wezenlijk onderdeel van Theater Na de Dam.