Beknopte historie:
DeLaMar is een theatercomplex met twee zalen, de Wim Sonneveld zaal en de Mary Dresselhuys zaal, met 949 en 601 stoelen aan de Marnixstraat 402, nabij het Leidseplein in Amsterdam.

Oorspronkelijk was op deze plek vanaf 1887 de Spieghelschool gehuisvest. In de jaren dertig werd het gebouw gebruikt als opslagplaats voor de decors uit de tegenovergelegen Stadsschouwburg. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het gebouw als opslagplaats voor gegevens van de beruchte ‘Arbeitseinsatz’ van de Duitse bezetter gebruikt. Het gebouw brandde gedeeltelijk uit op 5 januari 1945.

Na de oorlog werd het gebouw gekocht door Piet Grossouw, de echtgenoot van cabaretière Fien De La Mar, met de bedoeling er een klein theater van te maken. Hij noemde het ‘Theater De La Mar’ naar zijn in 1930 overleden schoonvader Nap De La Mar. Fien De La Mar trad enkele jaren op in bekende cabarets van Cor Ruys en Willy van Hemert. In 1950 werd het theater, wegens geldnood, gesloten.

Enige jaren later neemt Wim Sonneveld de leiding op zich tezamen met Piet Meerburg en Paul Keijzer en wordt het theater omgedoopt tot ‘Nieuwe De La Mar Theater’. Het theater werd op 23 december 1952 heropend met Wim Sonnevelds musical ‘Het meisje met de grote voeten’. Er volgde een bloeiperiode met cabaretavonden en Wim Kan bracht er zelfs zijn Oudejaarsconferences en verder de inmiddels bekende musicals van Annie M.G. Schmidt.
Het theater sloot op 31 december 2005 zijn deuren.

De ‘VandenEnde Foundation’ heeft het ‘Nieuwe De La Mar Theater’ en de aangrenzende bioscoop ‘Calypso’ herbouwd tot een nieuw theatercomplex. Het theater ‘DeLaMar’ was in 2010 klaar en opende met onder andere de musical ‘La Cage Aux Folles’ met in de hoofdrollen Jon van Eerd en Stanley Burleson. Op 28 november 2010 vond de officiële opening plaats door koningin Beatrix. Het theater voorziet in tal van voorstellingen op het gebied van cabaret, toneel, dans en musical. Vandaag 27 mei 2023 vindt het feestelijke twaalf en een half jarig jubileum plaats.

Feestelijk jubileum 12 ½ jaar DeLaMar theater.

Bij aankomst heeft zich al een behoorlijk lange rij gevormd, op de gouden loper voor het theater, door jong en oud die graag in het bezit willen komen van de verstopte garderobehangers! Er zijn namelijk waardevolle garderobehangers verstopt in de verschillende foyers. Twaalf hangers geven recht op een jaar lang gratis theater en de dertiende geeft recht op een half jaar gratis theater. Maakt samen 12 ½ jaar.

Delamar Lone
Tegen 14.00 uur verschijnen directeur Andreas Fleischmann vergezeld door Lone van Roosendaal met een megafoon. Lone telt af en precies om 14.00 uur wordt het startschot gegeven. Zodra de deuren openzwaaien stormt het publiek naar binnen op zoek naar de verstopte rode garderobe kaartjes. Wat een leuk gezicht is dat en vrij snel meldt de eerste gelukkige vinder zich al. Van Roosendaal staat garant voor een aardige en professionele presentatie. Binnen 20 minuten zijn alle kaartjes gevonden en zijn de winnaars bekend. Een uurtje later bevinden alle winnaars zich op de pluche rode trap naar boven toe met Andreas Fleischmann en Lone van Roosendaal voor het fotomoment. Hiermee was echter de middag nog niet ten einde.

IMG 20230527 WA0006 1
Het theater heeft het aanwezige publiek echt verwend er waren Petit Fours, gratis drankjes, een tapas tafel en last but not least een bitter garnituur! Ook waren er nog meerdere activiteiten waar het publiek gretig gebruik van maakte om daar echt van te genieten en plezier mee te hebben. Ga op de foto in Mamma-Mia!-stijl met strandhoeden en strandballen en overige benodigdheden. Dit had vele hilarische momenten tot gevolg en er werd veel gefotografeerd. Dansen in de Silent Disco van Grease in de Wim Sonneveld foyer was echt een trekpleister voor de jongeren! Er werd gedanst op de muziek uit de musical Grease met hoofdtelefoons op in een schaarse belichting achter goud folie curtains!

Delamar foto
Win mooie prijzen in de SIX wervelwind cabine waar jong en oud voor in de rij stond. Het viel nog niet mee om de vliegende balletjes te vangen. Vooral het gouden balletje was het moeilijkst te vangen maar wel het belangrijkst. Een aantal mensen was hier heel behendig in en het aantal gevangen balletjes gaf recht op een paar theaterkaartjes. Er waren ook nog een paar andere leuke activiteiten. Opvallend was dat het jongere publiek zo uitstekend matchte met het oudere theaterpubliek. Één ding stond centraal iedereen hield van theater en in het bijzonder van het ‘DeLaMar’. Alle aanwezigen verlieten vrolijk het theater voorzien van een goodie-bag met verschillende artikelen waaronder een voucher met exclusieve jubileumkorting voor een aantal geplande voorstellingen waaronder ‘De Mol en de paradijsvogel’ en ‘De Hospita’ met Simone Kleinsma.

winnaarsbovenste foto Royal Promotions
Delamr Winnaar
De hele middag had de sfeer van een echt jubileumfeestje en iedereen genoot. Dank aan directie en personeel van het jubilerende ‘DeLaMar’.
Iedereen was vriendelijk en vrolijk en had er zin in. Het was Top!