Google Analytics Alternative Theaterparadijs het online theatermagazine - Pieter Derks geSPOT in de openlucht

Pieter Derks geSPOT in de openlucht


Na een zeer succesvolle en drukbezochte tour langs de Nederlandse theaters, sluit Pieter Derks op 17 juni zijn theaterseizoen af in Openluchttheater Caprera in Bloemendaal. De zon schijnt, de vogeltjes fluiten en op het nog lege podium zit een kikker geduldig te wachten totdat de cabaretier opkomt.

De pas 32jarige cabaretier won in 2004 het Amsterdams Kleinkunst Festival en hij werd bekend bij het grote publiek door programma’s als De Slimste Mens en Wie is de Mol?. Ook deed hij de wekelijkse cabaretrubriek bij De Wereld Draait Door. En het publiek heeft hem duidelijk gevonden want heel Caprera zit vanavond vol, met een zeer divers publiek.
Derks pakt in zijn voorstelling ‘Spot’ grote wereldproblemen, maar ook kleine, hedendaagse gebeurtenissen uit zijn eigen leven, die hij helemaal uitpluist tot je als luisteraar eigenlijk niet meer weet waar het verhaal ook alweer mee begon. Maar ieder circeltje dat hij begint, rondt hij ook weer af. Zijn favorietse snackbar Corrie, de onbekende auto die elke dag op zijn stoep geparkeerd staat en de flat die volgens hem de Nijmeegse skyline verpest, vormen de rode draad in zijn verhaal. En over alles laat hij zijn uitgesproken, maar altijd beschaafde mening horen. Zo geeft hij toe nooit een terrorist te kunnen zijn, omdat hij niet gedisciplineerd genoeg is om aan een bom te beginnen en dat áls het wel lukt, hij zo blij zou zijn dat hij het zonde zou vinden om die bom vervolgens op te blazen. En uiteindelijk valt alles waarover we zeiken toch ook wel mee? Die geparkeerde auto en het verpeste uitzicht door dat hotel. Hij vraagt zich hardop af waar hij zich nou eigenlijk druk om maakt. Maar de voorstelling valt of staat met dat heerlijke mierenneuken over het zeiken over het zeuren. En elke rake grap wordt beloond met een harde lach vanuit het publiek. Regelmatig wordt er zelfs een applausje ingestart na een grap over Trump, Erdogan of de Pietendiscussie. En aan het einde van de voorstelling komen alle losse verhaaltjes bij elkaar tot de eindconclusie.

Benieuwd naar die eindconclusie? Zijn voorstelling Spot gaat komend jaar in reprise in de Nederlandse theaters. Kijk voor meer informatie op www.pieterderks.nl