Google Analytics Alternative Amsterdam Fringe Festival theater // dans // performance // muziek // kleinkunst | Theaterparadijs het online theatermagazine

Van 7–17 september 2017 vindt de 12de editie van Amsterdam Fringe Festival plaats. Een veelzijdig, opwindend en dynamisch festival. Fringe is een ode aan de theatrale gekte, de onafhankelijke geest en een brutaal pleidooi voor artistieke vrijheid. In de afgelopen elf jaar heeft Fringe haar plaats veroverd als platform voor innovatie en experiment.   Fringe flirt met de paradijsvogels van de stad en geeft ruim baan aan het onconventionele. Soms rauw, soms ludiek, maar altijd verrassend en divers.  

Programma 2017
Het belooft qua programmering weer een spannend jaar te worden. Van schoonzwemmers, (trans)gendermonologen en angry young men, tot intieme voorstellingen over de stilte. Gedurende elf dagen is Fringe een verzamelplaats voor 300 voorstellingen, gespeeld door 70 verschillende groepen, te zien op meer dan 30 locaties verspreid over de stad. De voorstellingen zijn te zien in reguliere theaters en op onverwachte plekken, zoals een nachtclub, een gaybar, een galerie, een loading dock, in hottubs en op een rondvaartboot. Het exacte programma met data, tijden en locaties komt op 19 juli online te staan; hier wel vast een voorproefje van de verschillende voorstellingen: http://amsterdamfringefestival.nl/programma  

Open Inschrijving
Het Fringe festival werkt met een open inschrijving. Doordat er niet gecureerd wordt, ontstaat er een programma met een grote verscheidenheid in genre, achtergrond en herkomst. Een dwarsdoorsnede van het podiumkunstenlandschap and beyond, in het bijzonder van de fringes, de rafelranden van het veld. Alle makers die (nog) geen vaste plek hebben op de geijkte podia - jong talent, uitvinders, niche-virtuozen, hybriders, out-of-the-boxers, wildcards en al dan niet bewust artistiek thuislozen - worden van harte welkom geheten op dit festival. Zo maakt de Fringe de grote diversiteit en de vernieuwingsdrift in de marge van het gevestigde theater uit Nederland, Vlaanderen en het internationale veld zichtbaar.  Fringe Nachtclub (randprogramma) De Rotterdamse muziektheatergroep CLUB GEWALT is flink aan het doorbreken. Met hun vorige Fringe programma KARAOKI KANYE werden ze genomineerd voor de BNG theaterprijs. En nu staan ze overal: op Lowlands, de Parade en de Operadagen. Tijdens Fringe 2017 zijn ze op 8, 9, 10, 14, 14 en 16 september te zien in het Fringe Festivalhart met hun nieuwe opera-meets-nachtclub-meets-punk voorstelling CLUB CLUB GEWALT 5.0 PUNK.  Fringe Buurtsuper (randprogramma) De Fringe Buurtsuper, het gratis pop-up minifestival van Amsterdam Fringe, strijkt op 8 september neer bij het Bijlmer Parktheater. Hier laat je je verrassen door te gekke en inspirerende optredens van jonge theatermakers en artiesten uit Zuidoost of kom je alvast voorproeven van de voorstellingen die tijdens Fringe Festival te zien zijn.  

Fringe ondersteunt jonge makers De Fringe stimuleert en ondersteunt talentvolle jonge makers in hun professionele ontwikkeling. Het festival biedt behalve een podium, ook workshops op het gebied van publiciteit, financiën en programmering. Ook maken deelnemende theatermakers kans om diverse awards, zoals de Dioraphte Best of Amsterdam Fringe award, te winnen en als prijs op tournee te gaan in binnen- én buitenland. Zo staan er dit jaar 14 Nederlandse Fringe voorstellingen op Brighton Fringe en toerden de vier Best of Fringe voorstellingen van 2016 afgelopen lente langs vijf theaters in de grote steden.  Overkoepelend Amsterdam Fringe maakt deel uit van Stichting De Theaterdagen, een stichting met als voornaamste doel de promotie van het Nederlandse theater in binnen- en buitenland. De stichting organiseert elk jaar in de eerste twee weken van september vier complementaire festivals die nauw met elkaar samenwerken: het Nederlands Theater Festival, festival Nieuwe Grond, het Amsterdam Fringe Festival en jeugdtheaterfestival TFjong in samenwerking met Jeugdtheater De Krakeling en STIP-theaterproducties.  World Fringe Alliance Amsterdam Fringe Festival maakt deel uit van World Fringe netwerk evenals World Fringe Alliance. Deze laatste is een samenwerkingsverband tussen 9 internationale Fringes uit Grahamstown, Capetown, Hollywood, New York, Adelaide, Perth, Praag, Brighton, Edinburgh en Amsterdam. De samenwerking is gericht op uitwisseling van kennis en het faciliteren van de uitwisseling van voorstellingen tussen de verschillende festivals.   

Praktisch
De kaartverkoop start op 19 juli 2017 op www.amsterdamfringefestival.nl. Er zijn vanaf dan naast de reguliere tickets (€7,50 voor een korte en €11,50 voor een lange voorstelling) ook combitickets te koop voor avondvullende programma’s en routes door het festival.