Feest met Dirk Scheele: van band met rockgitaren tot een pantoffelpolonaise.

Waar is Dirk nou?, vragen een heel aantal peuters zich hardop af, als ze zondag 1 oktober ruim voor aanvang theater de Meerse in Hoofddorp binnen stappen. Alsof ze hun vriendje kwijt zijn en hem zo snel mogelijk willen vinden. Eenmaal in de zaal blijkt Dirk verstoppertje te spelen. We horen hem wel, maar we zien hem nog niet. Maar dan: KIEKEBOE! Daar is Dirk Scheele. Dan kan de première van de feestelijke voorstelling Huis-, Tuin- en Keukenavonturen eindelijk gaan beginnen.

Eerst stelt Dirk zichzelf, zijn huis en uiteraard zijn gitaar aan ons voor. We mogen meteen meeklappen en meedoen. Dirk heeft namelijk verschillende dieren in zijn tuin en die doen allemaal zo hun eigen ding. De slakken kruipen langzaam, de vogels (oftewel het publiek) geven een fluitorkest en die kleine diertjes: ooohnee die kriebelen. Dus: “je mag nu iedereen die naast je zit KRIEBELEN!!!”. Hellupp.

Op soortgelijke manieren mogen we de rest van de voorstelling ook lekker meebewegen, meezingen en bovenal muziek maken. Luchtgitaar spelen, ritsen met je blits rits en zoemzoemen als een bij. Een aantal kinderen mag zelfs op het podium meespelen in een echte rockband. Het programma zit vol met huis-, tuin- en keukenliedjes van Dirk Scheele, die bekend zijn door Nickelodeon en zijn eigen youtube kanaal. Echter wordt er een bredere muzikale basis gelegd als je onder andere de Rolling Stones, ACDC en Für Elise van Beethoven weet te onderscheiden.

Sowieso wordt er in deze voorstelling op een speelse en vrolijke manier kennis gemaakt met muziek. Zingen, dansen en huis-, tuin- en keukenartikelen worden omgetoverd tot echte muziekinstrumenten. Zoals drummen met bestek tijdens de Boterhammen Boogie of een bezemsteel met elastiek als bas. Dirk zegt dan ook een aantal keer: “Je kunt met alles muziek maken”. Tante Viola en Joes (Boonen) die in de voorstelling bij Dirk op visite komen, benadrukken vooral dat muziek maken en dansen super leuk is om te doen. Je hoeft er niet eens goed in te zijn en het mag overal over gaan.

Uiteraard gaat deze voorstelling vooral over de herkenbare, dagelijkse avonturen van een peuter of kleuter. De grote kracht van Dirk Scheele ligt hem, denk ik, ook in die herkenbaarheid. De onderwerpen van de liedjes, de grapjes, het tempo en de vrijblijvendheid, passen precies bij de ontwikkelingsfase van kleuters en met name peuters. Doordat de liedjes en de gebeurtenissen in de voorstelling herkenbaar zijn, dragen ze bijvoorbeeld als eerste bij aan de woordenschat en taalontwikkeling. Als tweede zijn de meeste liedjes te gebruiken tijdens het dagritme van een peuter. Vanaf nu is het dus tandenpoetsen, pyjama aan, een liedje voor het slapen gaan, een terugblik op de dag, een nachtlampje aan en… de Pantoffelpolonaise! Want als je die eenmaal gedanst hebt kun je niet meer zonder. Daarnaast zijn de grapjes regelmatig op het niveau van ‘magisch denken’. Want ja, wat doe je als de koelkast het koud heeft? Voor de allerkleinste een logische vraag, maar wat is het ontzettend grappig als de oplossing “Brrr… we doen hem wel even een sjaaltje om.”, toch niet zo logisch blijkt te zijn. En ondanks dat we de hele tijd worden bezig gehouden met leuke dingen, is het tempo precies goed. Vooral Dirk straalt een rust uit, waardoor iedereen de tijd heeft om zijn eigen feestje te bouwen. En aangezien peuters nogal een eigen willetje kunnen hebben, is ook de vrijblijvendheid van Dirk ideaal. Niets moet, en alles mag. Je mag meezingen, je mag tegen je moeder aankruipen, je mag meedansen, je mag luchtgitaar spelen achter je hoofd, als je dat kunt en je mag zelfs hard lachen als Dirk onhandig de zoveelste pannenkoek op de grond laat vallen, tijdens de Pannenkoekenparty.

 

Kortom: de voorstelling Huis-, Tuin- en Keukenavonturen is een vrolijk en herkenbaar muziekfestijn voor peuters, kleuters en hun metgezellen. Het programma sluit perfect aan op hun wereldje en Dirk Scheele en Joes Boonen maken er ook nog eens een groot feest van door de liedjes en interactie. Daarnaast is deze voorstelling meteen een super leuke uitnodiging voor kinderen en een handvat voor ouders om thuis lekker te trommelen op dozen en te dansen als de wasmachine. Plezier gegarandeerd.

Kijk voor meer informatie op www.dirkscheele.nl