Door Esther Raatgers / Foto's Andy Doornhein
Weet u wat er in mijn klas gebeurt als ik uit een kinderboek van Jacques Vriens voorlees? Dan zie ik gespannen en luisterende koppies. Omdat Meester Vriens precies weet welke ingrediënten een boek nodig heeft om een kind geboeid te laten luisteren of zelf te laten lezen. Dat maakt dat zijn boeken al decennia lang in menig kinderkamer terug te vinden zijn en dat film- en theatermakers zijn verhalen graag in beeld willen vertalen.
Van Engelenburg Theaterproducties wist met ‘Achtstegroepers huilen niet’ al veel indruk te maken. En dit theaterseizoen waagt zij zich opnieuw aan een prachtig boek van Jacques Vriens. ‘Oorlogsgeheimen’ gaat op 3 februari 2013 in première in Theater De Krakeling in Amsterdam.
Het theaterverhaal begint in 1955. Tuur Ramakers is schoolmeester, maar was nog een kind toen hij de Tweede Wereldoorlog meemaakte. Nu wil hij zijn leerlingen verhalen over die tijd vertellen, maar zijn verdwenen joodse vriendinnetje Maartje komt steeds maar in zijn hoofd. Samen met haar geestverschijning beleeft hij al zijn spannende oorlogsmomenten opnieuw.
Aan Ida van Dril en Maarten Ebbers de schone taak om een groot aantal karakters uit ‘Oorlogsgeheimen’ gestalte te geven. En dat gaat ze, met een minimum aan decorstukken en rekwisieten, heel goed af. We maken kennis met de familie Nijskens, zijn getuige van het vreemde gedrag van mevrouw Raabrechts en zien tegelijkertijd hoe intens de vriendschap tussen Maartje en Tuur wordt. Van Dril en Ebbers zijn echte teamplayers op het toneel. En in dat spel is een vest geen vest, een appel geen appel en een zaklamp geen zaklamp.
Jacques Vriens is er met zijn boek in geslaagd om de oorlogsellende op kinderniveau uit te leggen. Dan is het de taak aan het creatieve team van theatermakers om alle pareltjes uit het boek in de juiste proporties in de voorstelling te laten komen. Het zegt genoeg dat de voorste rij kinderen ademloos zit toe te kijken en dat ook de rest van de zaal muisstil is. Zeker als Ida met een leren SS-jas Roeland vertolkt. En in een monoloog (die vierenhalve bladzijde beslaat in het oorspronkelijke boek) het publiek bij de keel grijpt door te vertellen over de meest onmenselijke daad die in de Tweede Wereldoorlog plaatsvond.
Want in een wereld, waarin de Tweede Wereldoorlog steeds langer geleden lijkt, is het belangrijk om boeiend over deze periode te blijven vertellen. Zodat kinderen weten dat het kan bestaan dat je niet mag zijn wie je werkelijk bent. En dat oorlog geen periode is van spannende avonturen, maar van angst, gevaar en onveiligheid. In de theatervoorstelling ‘Oorlogsgeheimen’ beleef je de Tweede Wereldoorlog van heel dichtbij. Als u wilt weten, wanneer de voorstelling bij u in de buurt speelt, kunt u kijken op www.vetheater.nl.