Mandy Heidstra (34) werkt als ZZP’er in het theater, aan de organisatiekant. Haar partner Joep werkt ook in het theater, aan de technische kant. Mandy werkte onder meer mee aan Disney’s The Little Mermaid, Cirque Stiletto 2 & 3 en Holiday on Ice’s jubileumvoorstelling SHOWTIME. Volgens Mandy is theater een microkosmos, waar alles uit de gewone wereld op kleine schaal plaatsvindt. Ze schrijft tweewekelijks voor ons over wat zij haar gewone leven in een ongewone sector noemt.

Wanneer je in het theater werkt, houd je er rare tijden op na. 80 à 90 uur per week werken is niet abnormaal. Daarnaast werk je vooral op de momenten dat andere mensen vrij zijn; het lot van de vrijetijdsindustrie. Dat wil zeggen dat het ook heel lastig is om afspraken met ons te maken. Ontbijtje op een doordeweekse dag zou kunnen. Maandag is de officiële weekenddag, dus dan zijn we ook beschikbaar – behalve als we ons hele huishouden op die ene dag moeten runnen.

Tijdens de feestdagen werken we eigenlijk vrijwel altijd. Zelfs in dit gekke corona-jaar zijn Joep en ik met de feestdagen aan de bak, dus we zullen ze niet met onze familie vieren. Onze biologische familie, althans.

201206   Het Feest der Feesten

Wanneer je in het theater werkt wordt een theatergezelschap voor korte tijd je nieuwe surrogaatfamilie. Je houdt van ze, je haat ze, je hebt ruzie, je lacht, je huilt, je knuffelt, je deelt en je houdt stil. Je familie kies je niet, je collega’s ook niet. Maar je bent wel heftig op elkaar aangewezen. Dus ontstaat alles wat er binnen een gewone familie ook zou plaatsvinden, maar dan op microschaal.

Wanneer we de feestdagen op het werk vieren, maken we er dus ook echt iets van. Lekker eten, spellen, cadeaus: we trekken alles uit de kast. En vervolgens geven we prachtige voorstellingen weg, om de mensen in het publiek te laten genieten van hun feestdagen met familie en vrienden.

Ondertussen viert onze eigen familie de feestdagen zonder ons en dat is toch niet zo gezellig als wanneer wij er wel zouden zijn. Maar met 80 uur per week en werken op de feestdagen, is er weinig tijd om surprises te maken, kerstcadeaus te kopen, gedichten te schrijven en paaseieren te schilderen. Binnen mijn familie hebben we daarom onze eigen feestdag uitgevonden: SinterKerstOudenNieuwenPaashaas.

Deze feestdag valt op een willekeurige dag in het jaar waarop we iedereen samen kunnen krijgen. Er wordt veel te veel lekker eten gemaakt. Er zijn bergen cadeautjes. Geheugenkaarten worden volgeschoten met foto’s en filmpjes. Chocoladeletters worden in het voorjaar pas uitgepakt (hierdoor kunnen ze na de Sinterklaas in de uitverkoop worden aangeschaft – ook handig). Paaseieren worden in de nazomer genuttigd. En die kerstboom zetten we hartje zomer ook gerust op, als we daar zin in hebben. 

Het lijkt misschien gek, maar het draait om de kern van alle feestdagen: samen zijn en elkaar en ons leven waarderen. Je weet nooit wanneer SinterKerstOudenNieuwenPaashaas valt, maar je kunt er het hele jaar mooie, leuke, lieve en grappige dingen voor voorbereiden. Dat scheelt, want zo kunnen we het een beetje over ons drukke schema (en de portemonnee) verdelen. Zo kunnen we deze ene dag per jaar vol overtuiging met elkaar doorbrengen. Geboren uit noodzaak is het inmiddels de koning der feestdagen – niet vanwege de tradities of de cadeaus, maar vanwege de dankbaarheid dat onze familie zo flexibel wil zijn en het besef dat het de kwaliteit is die telt, niet de kwantiteit.  

Door de corona-maatregelen zullen de feestdagen dit jaar voor iedereen er anders uitzien. Neem een beetje theatermagie mee naar huis, geniet van de momenten die je hebt en pak uit met SinterKerstOudenNieuwenPaashaas, wanneer het weer kan.

Fijne dagen!