Column Mandy Heidstra: GEEN GELUK ZONDER DRUK

Mandy Heidstra (34) werkt als ZZP’er in het theater, aan de organisatiekant. Haar partner Joep werkt ook in het theater, aan de technische kant. Mandy werkte onder meer mee aan Disney’s The Little Mermaid, Cirque Stiletto 2 & 3 en Holiday on Ice’s jubileumvoorstelling SHOWTIME. Volgens Mandy is theater een microkosmos, waar alles uit de gewone wereld op kleine schaal plaatsvindt. Ze schrijft tweewekelijks voor ons over wat zij haar gewone leven in een ongewone sector noemt.

Voor één van de eerst producties die ik deed had ik een flink aantal spierwitte stuiterballen nodig. Ik had het hele internet afgespeurd. Ik had zelfs een recept gevonden om ze met borax zelf te maken. Volgens het youtube-filmpje kon een kind van 7 het nog. Nou hij wel, maar ik had een bakje kleverige smurrie in plaats van een stuiterbal. Ik was radeloos en zag geen oplossing meer.

Mijn moeder moet verhuizen. Het huis dat ze bijna 30 jaar geleden met mijn vader en twee kleine kinderen kocht is haar te groot geworden. Bovendien is haar gezondheid niet wat hij ooit was en de trappen in het huis zijn gevaarlijk. Tijd voor een nieuwe stap, maar in je eentje opnieuw beginnen is niet niets. Toch heeft ze een huisje gevonden waar ze zich goed voelt.

Wij voelen ons een stuk minder goed bij het huisje. Deze zogenaamde seniorenwoning had een flink aantal gebreken en onveiligheden.  Daarnaast hadden wij liever gezien dat ze een huisje zou hebben in een begeleidwoonomgeving, zoals een aanleunwoning. Maar goed, moeders moet een moeilijke stap maken en is tevreden met deze plek. Onnodig te zeggen dat wij de mouwen opstroopten en al een paar weken druk waren met klussen.

Helaas speelde haar gezondheidsproblemen op en moest er stel op sprong een nieuw plan gemaakt worden. Na een operatie en een korte revalidatie in een verzorgingstehuis, zou ze in één keer naar haar nieuwe huis moeten.

In die periode moest er nog geklust worden, maar moest ook alles nog uitgezocht en besteld worden, zoals vloeren, meubels, gordijnen. Iedereen die wel eens verhuisd is weet dat dit soort spullen meestal een levertijd hebben van enkele weken tot maanden. Tijd die wij letterlijk niet meer hadden. Je kunt je moeder tenslotte moeilijk een nieuw huis in sturen waar nog geen vloer in ligt.

We hebben wel wat kritische momenten gehad. Die vloer, waarvan op de website stond dat de levertijd 3-5 werkdagen was, zou pas ergens in juli gelegd kunnen worden (en is te specialistisch om zelf te doen). Meerdere winkels kwamen met hetzelfde verhaal. Het zou nooit gebeuren dat deze vloer in twee weken gelegd kon worden.

Na allerhande pogingen heb ik uiteindelijk de leverancier van het materiaal gecontacteerd. Ik heb uitgelegd waarom we zoveel haast hebben en gevraagd of zij misschien een contactpersoon hadden die ons uit de brand zou kunnen helpen. De volgende ochtend was daar de held van de maand. Een klus was tijdelijk uitgesteld en hij had nu een weekje de tijd. Genoeg voor het huisje van mijn moeder!

Dit weekend gaan we haar eigen spullen verhuizen, komt de keukenapparatuur, fietsen we er wat tijdelijke oplossingen in voor de materialen waarbij we wel aan de levertijd vast zitten en komende week betrekt mijn moeder haar nieuwe woning. Hij is dan nog niet af, maar veilig en van alle gemakken voorzien.

En die witte stuiterballen? Het was een oude rot in het productievak die een connectie belde en met ruim voldoende spierwitte stuiterballen aan kwam zetten. Soms moet je een beetje mazzel hebben, maar mazzel kan je soms ook afdwingen.